Народните танци лекуват стреса (ВИДЕО)

Животът

30-01-2014, 17:04

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Да се хванем на хорото!

Как с действието си върху психиката ни, танците лекуват всякакъв вид стрес? Забравяме грижите и проблемите си. Просто най-естествения и добър антидепресант. Всички знаем, че България пази много блага и лекове, а българското си е най-хубаво. Е народните танци са един такъв прекрасен лек.

На всички ни е известно, че танците датират от много древни времена. Има много твърдения от къде всъщност произлиза танца. Някой казват, че е от религиозни обреди и ритуали, свързани с различни божества, а други, че е много, много по-отдавана, още по времето на първобитните хора, за които танца е бил вид общуване. Има и куп други проучвани, според които танците произхождат от бойните изкуства  и какви ли още не. Няма да ви ги изброяваме, всички звучат логично.

Самите български хора са произлезли от народните празници и обичай свързани с битовизмите на хората, като например жътвата, сеитбата  и т.н.!

По-важното е какво ни носи самия танц. Емоция – прекрасна, истинска, чиста и искрена.

И до днес много ясно помня усмивката на прабаба ми, когато ми разказваше истории от младините си. Веднъж ми каза: „Като се хванат на хорото хората, няма бедни, няма богати!”. И е толкова права.

Искаме да ви покажем едно много енергично и приятно хоро от Северняшка етнографска област - Чичовото хоро. Насладете му се, ще ви хареса, пък току виж сте станали и да го изиграете.

Източник: beu.bg