Изтича срокът за 5% отстъпка върху данъците

Парите

30-01-2014, 17:13

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Доходите на едноличните търговци ще се облагат с 15%

Остават само 10 дни за плащане на данъци с отстъпка. Крайният срок за ползване на отстъпка при подадена данъчна декларация е 10 февруари. Ако в същия срок се внесе данъка за довнасяне по декларацията, върху него могат да се ползват 5% отстъпка, съобщиха от НАП.

Ако си подавате декларацията по електронен път, крайният срок за възможността за отстъпка е 30 април. Декларацията задължително трябва да е подписана с електронен подпис.

Ползваната отстъпка е върху размера на данъка за довнасяне и може да се ползва само една от двете отстъпки.

Доходите от стопанска дейност на едноличните търговци ще се облагат със ставка от 15%, а за останалите доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък.

Така например едноличен търговец, чиято дейност е производство на сладкарски изделия, ще заплати 15% данък върху годишната данъчна основа като ЕТ. В същото време, ако собственикът на предприятието на едноличния търговец е получил хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък върху общата годишна данъчна основа в размер на 10 на сто.
 
Едноличните търговци, които през 2013 г. не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи, подлежащи на деклариране, не са задължени да подават годишна данъчна декларация през 2014 г.