Честита Нова година, по китайски!

Животът

31-01-2014, 07:00

Снимка:

Булевард.бг

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Задължителни на празника си остават парадите с китайските дракони и пурпурните фенери

Китайската Нова година е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Тази година датата е 31 януари. Новогодишните празненства традиционно започват на първия ден от месеца и продължават до петнадесетия, когато луната е най-ярка. Някой хора в Китай излизат за цели седмици в отпуска, за да се подготвят за пищните тържества по случай Чун Дзие.

Както в Китай, така и навсякъде по света в китайските квартали нова година се празнува с богата трапеза, около която семейството се събира и множество ритуали, носещи късмет. На различните места хората организират тържества, част от които са непременно парадите с китайски дракони и пурпурните фенери.

За китайските общности, това е най-голямото годишно събитие, където семействата ще се съберат за Реюнион вечеря и приятелите също ще се съберат помежду си. Пазарите ще гъмжат от хора и ще са украсени с много орнаменти през седмица преди фестивала.

Според една легенда, в древността Буда поканил всички животни при себе си, за да отпразнуват Чун Дзие. Дванадесет животни дошли на празника и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели. След това Буда нарекъл всеки човек, роден в годината на определено животно да притежава някои от чертите на неговия характер.

По време на празненствата Чун Дзие китайците обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. На децата се дават "щастливи пари", в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет. Фойерверките по случай Чун Дзие се подготвят в съответствие с древните обичаи. Преди много години китайците палели бамбукови пръчки, защото вярвали, че пращящите пламъци плашат и прогонват злите духове.

Днес Ниан означава "година" на китайски, a къщите на хората и до днес се украсяват с червени декорации и орнаменти. Китайците си спомнят и за тези, които по някаква причина не са успели да се приберат вкъщи за празника, оставяйки свободно място на масата за тях. След вечеря никой не трябва да излиза от къщата, защото така и добрият късмет ще избяга. Всички светлини се оставят запалени.

В Тайланд, Филипините, Камбоджа и Япония, Китайската Нова Година 2014 е основен фестивал, обаче не е официален празник.