Дегустират добруджанско вино във Варна

Празник на домашното добруджанско вино организират варненци в Деня на Трифон Зарезан. Домакин на еднодневния фестивал е Пазарът на Мол Варна. Гостите на търговския център ще  дегустират най-добрите добруджански вина от реколта 2013. Жури от лицензирани енолози и сомелиери ще отличи участниците, представили най-качественото бяло и червено вино. Според изискванията на оценителите, виното трябва да е произведено в домашни условия от грозде, отгледано в лозя от района на Добруджа и сортове, характерни за региона.

Живи кътове, декорирани със стари предмети, пресъздаващи бита на различните краища на Добруджа, ще допълват атмосферата на празника. За градуса на настроението ще се погрижат самодейците от читалищата в балчишкото село Гурково, шабленското Дуранкулак, каварненските Българево и Видно,силистренските Срацимир и Бабук и в с. Средище, община Кайнарджа. Те ще представят програма от автентични песни, танци и обичаи от зимния народен календар. Самодейците ще бродират, плетат, предат и пресукват прежда пред очите на посетителите.

Гостите на празника ще имат възможност да дегустират от различните видове домашно вино и да се насладят на празничната фолклорна програма.

Събитието се организира от Мол Варна и "Добруджанска зимница" с подкрепата на Българската асоциация на сомелиерите и виноценителите.