"Птиците умират сами" - актьорите днес и любими цитати от филма

Животът

01-02-2014, 12:48

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Милиони хора от цял свят не забравят класическата драма

В родния ефир се завърна един от най-обичаните сериали "Птиците умират сами". Филмът е сниман преди повече от 30 години, но класическата драма вълнува милиони хора от цял свят и днес. Ричард Чембърлейн в ролята на свещеник Ралф дьо Брикасар и Рейчъл Уорд като Мери пленяват със своята забранена любов.

Действието на сериала се развива в Австралия, но снимките на "Птиците умират сами" се провеждат в САЩ, като част от сцените са заснети в южната част на Калифорния и на най-стария от Хавайските острови – Кауай.

Ричард Чембърлейн е на 80 години. Роден е в бляскавия Бевърли Хилс, актьорът получава зашеметяваща популярност с участието си както в "Птиците умират сами", тага и в "Шогун". Холивуд завинаги ще запомни неговата слава с впечатляващия рекорд от 12 хиляди писма от почитателки, които получава всяка седмица.

През последните години Ричард Чембърлейн разкри подробности за живота и кариерата си – той призна за своята хомосексуална ориентация, както и сподели детайли за годините, през които се е опитвал да скрие този факт. Днес, освен че се радва на любовта на милиони почитатели по света, Чембърлейн живее на хавайския остров Оаху, където има очарователна къща.

Талантливата Рейчъл Уорд (56 г.) и сега продължава да жъне успехи като актриса, режисьор и сценарист. В момента тя живее в Австралия, а заедно с актьора Браян Браун (също участвал в тв сагата "Птиците умират сами") са щастливо женени и имат три деца.

Сериалът носи на звездите и екипа на продукцията шест награди "Еми" и четири отличия "Златен глобус".

Избрани цитати от "Птиците умират сами"

"Има една легенда за птичката, която пее само веднъж в живота си, но по-сладко от всяко друго земно създание. Още щом напусне гнездото си, тя дири трънлив храст и няма покой, докато не го намери. Тогава запява сред безпощадните му клонки, притискайки гръд към най-дългия им и остър шип, за да умре, извисена над своята агония, надпяла и чучулигата, и славея. Възхитителна песен, заплатена с живота. Но целият свят притихва, заслушан, и дори Бог на небето се усмихва. Защото най-хубавото се добива само с цената на голяма болка… или поне така е според легендата."

"Казваш, че ме обичаш, но нямаш представа какво е любов; само редиш думи, които си научил наизуст, защото ти се струва, че звучат добре!"

"Защото само онзи, който се е подхлъзнал и паднал, познава неравностите на пътя."

"Всеки от нас носи в себе си нещо, от което не може да се отрече, дори то да ни кара да вием от болка и да призоваваме смъртта. Такива сме и това е. Като в старата келтска легенда за птичката с трън, забит в гърдите, която излива в песен сърцето си и умира. Защото не може иначе – нещо отвътре я тласка. А ние, хората, съзнаваме, че ще сгрешим, още преди да го сторим, но макар да познаваме себе си, пак не можем да променим съдбата си, нали? Всеки от нас пее своята песен, убеден, че по-прекрасна светът не е чувал. Нали виждаш? Сами си забиваме тръните и даже не се питаме защо. Търпим болката и си втълпяваме, че си заслужава."

"Онзи, който няма какво да губи, може да спечели всичко, а човек без чувства не може да бъде наранен."

"Птичката с тръна в гърдите следва неумолим закон. Сама не знае какво я кара да забие шипа в сърцето си и да умре, пеейки. Когато острият трън я пронизва, тя не подозира, че я очаква смърт; само пее и пее, докато не й останат сили да издаде нито звук повече. Но ние – когато ние забиваме шипа в гърдите си, знаем. Разбираме. И все пак го правим. Все пак го правим.“

"Обичаш ли хората – убиват те!"

"Птиците умират сами" разказва за историята на клана Клиъри, новозеландски заселници, и невъзможната любов между Меги и свещеника Ралф де Брикасар. Историята започва в началото на 20-те години на миналия век, когато семейство Клиъри заминава за Австралия, за да поеме грижите за фермата на богатата си леля Мери Карсън. В "Дрогида" Меги израства под духовното наставничество на отеца. Това е само началото на изпепеляващата им страст, продължила 40 г. и въвлякла в стихия от драматични събития три поколения.

Млад и красив, отец Ралф се поддава на амбицията си и приема завещание на църквата от богатата Мери Карсън (Барбара Станиук). Наследството повишава Ралф в йерархията на църквата, но отнема на наследниците на Мери полагащото им се богатство.

Меги, внучката на Мери, расте невероятно красива. Отец Ралф попада в плен на забранената красота, но не може да се откаже от нея. Двамата споделят тайната и опасна страст, която ще се окаже по-голяма от вярата и любовта към църквата.

Забранената любов възкръсва, когато амбициозният архиепископ Ралф дьо Брикасар и Меги Клиъри О'Нийл се събират отново. Любовниците са хванати в капана и трагедията на Втората световна война. Ала съдбата ги среща след 10 години раздяла. От разбитите улици на опустошена Италия до безбрежието на австралийските полета, тази епична романтична история продължава. Тя се превръща в незабравимо пътешествие в сърцата и разума на двама души, които се обичат страстно, но са разкъсвани между чувствата и дълга си.