Кой празнува на 2-ри февруари

Животът

01-02-2014, 18:34

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Петльовден, Сретение Господне или празник на хомосексуалистите?

В църковния календар 2 февруари е Сретение Господне - един от 12-те велики празници.

Четиридесет дни след раждането на Исус Христос света Дева Мария донесла своя Младенец в Йерусалимския храм според Мойсеевия закон, който заповядвал, всяко първородно от мъжки пол да бъде посвещавано или представяно на Бога.

По това време в Йерусалим живеел един благочестив старец на име Симеон. Той с вяра очаквал идването на Месия, защото му било обещано от Светия Дух, че няма да умре, докато не види Христа Господен...На Симеона се паднало да преведе книгата на пророк Исаия. И когато стигнал до глава 7 стих 14, помислил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: "Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил".

По традиция утре е и Петльовден, народен празник, останал от езически времена. Чества се в Източните Родопи, Източна Стара планина и Странджа и. Свързан е с жертвоприношение на петел, което се прави от жени, майки на мъжки деца, или от момче, недостигнало полова зрялост (петелар). Жертвената птица се коли на прага на пътните врати, като се гледа кръвта да изпръска наоколо и по вратата. С кръвта от петела се прави кръстен знак по лицето на петеларя и на другите момчета в къщата, за да са здрави и плодовити. Главата на петела с околовратните пера остават при пътната врата. От цяло сварения петел, заедно с кравайчета и тиганици, майката раздава на съседите. Според преданието точно на този ден една майка спасила момчето си от турците, като заколила петел и с кръвта му изпръскала вратата на къщата. По този начин тя заблудила турците, че е убила сина си.

Жените, които нямат мъжки рожби, също празнуват този ден, за да се сдобият с момче.

Освен като Петльовден 2 февруари е известен и като празник на хомосексуалистите.  Макар, че обявяването на деня за празник на гейовете често се счита за повод за леки и по-груби шеги. Затова в мъжките писания ще прочетете съвети, че е добре утре да се облечете, излезете и пийнете здраво, за да докажете, че сте мъж.

Каквото и да се пише и говори за 2-ри, това е още един ден и повод за усмивки и празнуване. Какъвто и да си, важно е да си щастлив!