Зимна приказка във "Врана"

Мисия София

01-02-2014, 18:58

Автор:

Мирослава Александрова

Всичко от Автора

Едно от най-красивите места в парка си остава внушителната сграда на двореца

 През зимата паркът "Врана" става още по-красив, а разходката в него наподобява потапянето в красива снежна приказка.

След кратка пауза покрай Коледните и Новогодишните празници, от началото на януари паркът отново е отворен за любопитните посетители. Влизането става срещу скромна сума всяка събота и неделя от 10:00 до 16:00. Всички, които успеят да влязат на кръгъл час в парка има възможност да чуят и увлекателните беседи на екскурзоводите в парка, с помощта на които разходката там се превръща в незабравимо изживяване.

Едно от най-красивите места в парка си остава внушителната сграда на двореца, където е сниман и популярният сериал "Дървото на живота", който за съжаление все още не е отворен за посетители.

Легендата разказва, че тъй като Фердинанд бил запален орнитолог, той решил да кръсти имението на първата кацнала на покрива на двореца птица, която в случая била врана. Паркът се простира на близо 960 декара. Въпреки че още през 2001 година наследникът на цар Борис III, Симеон Сакскобургготски дари парка на Столична община, едва през 2013 година бяха инвестирани достатъчно средства и усилия, за да може жителите и гостите на столицата да успеят да видят над 800-те растителни видове, някои от които са довели до превръщането на парка в защитена територия.

Най-ценното в парка "Врана" е изключителното богатство на дървесни и храстови видове, но освен тях на територията на парка има и над 100 вида птици, катерици, лисици, язовци, зайци, диви котки и сърни. През миналото лято там започна и реконструкция на втория гроб на Цар Борис II.