Петльовден е!

Животът

02-02-2014, 11:13

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Отбелязваме спасението, оцеляването и съхраняването на мъжката сила.

В народните традиции датата 2 февруари се свързва с Петльовден, наричан още Петлов, Петларовден. С този празник се отбелязва спасението, оцеляването и съхраняването на мъжката сила.

На този ден народът ни отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се е крепяло семейството и мира. Този ден е празник за момчетата и мъжките рожби. Вярва се, че днешният празник има корени в най-тежките дни на Османското робство. Тогава всяка година войските на султана минавали и събирали мъжките чеда, за да ги обучавата далеч от дома им за еничари. Къщите, през които вече са минали, те обозначавали с червен кръст. Хитрите майки обаче, не се примирили с това и започнали да колят петли, като маркирали дома си с кръвта им. Така войниците смятали, че друг вече е минал и е взел кървавия данък и си отивали.

На днешния ден момче от къщата трябва да заколи петел на прага на дома си. С кръвта му се прави кръстен знак на входа да дома, а главата се забучва на видно място до вратата. Краката на петела се изхвърлят на покрива на къщата. Перата се запазват, за да бабуват с тях жените и да лекуват децата си.

Закланият петел се изхвърля ритуално извън двора, след което се прибира обратно и се вари цял. Сварената птица се раздава по съседите за здраве на мъжките деца в къщата. В някои села се колят кокошки за здравето на женските рожби.

На Петльовден не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал.