Хапче избавя света от Хепатит С?

Животът

02-02-2014, 13:26

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Новото лекарство помага в над 90 на сто от случаите, лечението трае само три месеца

Експерти са готови да обяват края на една от най-заразните и мащабни болести в света – Хепатит С. Според експерти, благодарение на новото лекарство Софосбувир, болестта е на път да отиде в историята, като с новия медикамент ще е нужен едва тримесечен курс на лечение, за да се унищожи вирусът.

По данни на британски професор, само на острова болните са над 215 хиляди, като през последните години се увеличава и смъртността от Хепатит С. До момента лечението беше относително успешно, като отнемаше около година, а ефикасността му е около 60-70 на сто. То обаче е свързано с доста тежки странични ефекти, които изцеждат силите на лекуващите се. Според експерти, с новия медикамент процентът на излекуване скача на над 90 на сто, като страничните ефекти са значително по-малко, а курсът на лечение е едва 12 седмици. Един от професорите по хепатология във Великобритания е изчислил, че ако властите в страната лекуват по 20 000 души годишно, то за около 10 години страната ще бъде изчистена от вируса и на практика той вече няма да съществува там.

До момента вирусът на Хепатит С бе изключително труден за лечение, тъй като той мутира често. Новото лекарство обаче се е погрижило за това – то се цели в ензим, от който зависи развитието на болестта, като така е ефикасно срещу всички негови щамове. Трябва да се има предвид обаче, че лечението не е евтино – 12-месечния курс струва 35 хиляди паунда. Въпреки това лекарите смятат, че тази сума е нищо в сравнение с резултата, който гарантира.

Специалистите не спират дотук – по-късно тази година се очаква да се появявт още нови лекарства, които, комбинирани със Софосбувир ще дадат почти 100-процентна успеваемост при лечението на Хепатит С. Така хората вече няма да гледат на тази болест като хронично заболяване, а като на вирус, който може да бъде излекуван.

Хепатит С се предава по кръвен път и е открит през 1989 година. Заразяването с него става най-често при преливането на кръв, използването на нечисти инструменти или правенето на татуировки със заразени игри. Вирусът засяга черния дроб, като нелекуван в около 20 процента от случаите може да доведе до цироза или рак.