Нищят политиката на България и Турция на семинар в Бургас

Мисия Бургас

02-02-2014, 13:42

Автор:

Burgasutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургас домакин на българо-турски семинар

Българо-турски семинар, посветен на сътрудничеството в процеса на демократизация при взимането на решения на местно ниво, се проведе през уикенда в Бургас.

От турска страна във форума, организиран от фондация „Зеленият Бургас” се включиха управителят на окръг Узункопрю г-н Кемал Илдиз, г-н Хаяти Балкан, президент на Асоциацията на старейшините на населените места в Узункопрю, генералният турски консул г-н Ниязи Акйол и още много представители на неправителствения сектор и различни браншове в южната ни съседка.

По време на дискусиите бяха представени политическата система в България и в Република Турция, дейността на Общинския съвет като най-важен орган на местното самоуправление, устройството на община Бургас като орган на изпълнителната власт, ролята на Омбудсмана като лице на гражданския контрол, статута на Областния управител и значението на избирателните комисии в България.

Участниците в семинара се запознаха и с ролята на обществеността и неправителствения сектор, както и със значението и отговорността на медиите за демократизирането на обществото.

Сред най-големите позитиви на провелия се семинар е възможността на представители на различни браншове и съсловия от България и Турция да изградят партньорски отношения и да намерят възможност да работят заедно по полезни за двете страни проекти.