Бебе почина след ваксинация

Тепърва ще се изяснява дали е лекарска грешка

3-месечно бебе от Стара Загора почина след като лекар му е поставил ваксини за дифтерия тетанус коклюш и полиомит.

За трагедията разказа в социалните мрежи майка му, Павлина Стефанова. Малкият Павел е издъхнал на 24 януари.

Според разказа на майката, детето е било с леки неразположения - хрипове и запушен нос, когато са отишли на консултация при личния лекар. Медицинското лице е прегледало детето, не е установило заболяване и е поставило ваксините. В последствие състоянието на Павел се влошава и родителите отново посещават лекарката.

"Каза, че е с чисти гърдички и не чува никакви хрипове този път. Реши и гърлото да види. Каза, че и то е добре. Изписа ми виброцил 4 пъти на ден по една капка във всяка ноздра. Започнах веднага да му ги слагам, но той нямаше промяна. Започна и по-малко да яде. Нa 23 януари си го изкъпах. Сложих му капки. Малко по късно го нахраних и към 21,30 часа легнахме всички. Сложих си го в кошарката и аз си легнах. На сутринта мъжа ми ме събуди да оправя детето за училище. Станах и първо погледнах към кошарата. Беше с леко отворена устичка посиняла и целия студен. Повикахме бърза помощ. Дойдоха за секунди. Опитаха вкъщи, но казаха, че незабавно трябва да се откара в бърза помощ", разказва майката.

"Бях в стаята при тях. Бориха се 45 минути, но не успяха. Детето ми беше мъртво. След аутопсията ми казаха, че е получил оток на мозъка и белия дроб вследствие на хеморагична пневмония. Ходих до полицията, за да питам какво мога да направя срещу тази лекарка, защото съм сигурна, че вината е нейна. Не трябваше да му бие ваксина, а да му пусне изследвания, но докато не получат експертизата няма как да я обвиня. Но душата ми гори, сърцето ми бушува и не мога да намеря покой...”.

По случая е образувано досъдебно производство и е назначена съдебно-медицинска експертиза, за да се установи има ли връзка между смъртта на детето и поставените ваксини.