Край на чакането! Започва изграждането на "Модър - Царевец"

Мисия Пловдив

02-02-2014, 20:02

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отпуснаха пари за Модър-Царевец

Министърът на транспорта дава официален старт на проекта в понеделник

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов ще даде старт на строителството на железопътния участък Стамболийски – Пловдив. Събитието ще се проведе в понеделник от 12.30 часа, на ул. "Царевец“, в непосредствена близост до жп линията на съоражението "Модър – Царевец“.

На церемонията ще присъстват и търговското аташе на Република Австрия Михаел Ангерер, генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев, кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, депутати, както и представители на общинската и областната администрация и други официални гости.

Модернизацията на железопътната отсечка Стамболийски – Пловдив е част от проекта „Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив – част от Трансевропейската железопътна мрежа” и се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма "Транспорт” 2007-2013 г. Стойността на договора за изграждането на жп участъка Стамболийски – Пловдив е над 67 млн. лв. с ДДС. След завършването на обекта влаковете по трасето ще могат да се движат със 160 км/ч.

Строителните дейности по "Модър – Царевец" се забавиха, тъй като той не можеше да стартира преди да е започнала модернизацията на жп линията Септември-Пловдив. Изграждането на връзката, която ще свърже директно районите "Южен“ и "Западен“, ще струва 3 милиона лева. Предвижда се прокопаването на подлез под жп линията, който ще е с дължина около 500 метра. Съгласно проекта ще бъдат раширени с по две платна и улиците от двете страни на пробива. Имотите в района на строежа вече са отчуждени. Предвижда се още при реализацията на "Модър-Царевец" паважната настилката на ул. "Царевец" да бъде подменена с асфалтова.