Анелия – от спектаклите с Нешка до света на четириногите (СНИМКИ)

Филибелийски чешити

03-02-2014, 09:50

Снимка:

Личен архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

За страстта по спортната аеробика, хендлинга и тренирането на деца

Тя е грациозна, млада и харизматична. Толкова е положителна, че от пръв поглед я запомняте и имате чувството, че животът й тече по вода. Освен, че Господ я дарил с красота, сякаш от късмет не може да се отърве. Но не така е в реалността.

Колкото повече истории разказваме в Plovdivutre.bg, толкова повече се затвърждава клишето, което журналистът Георги Тошев ми повтаряше - животът поставя хората точно там, където им е мястото. Случайности няма.

Анелия Шанкова е една от известните пловдивски състезателки по спортна аеробика, но в цяла България е позната с другата си страст – хендлинга. Тя е най-титулованият водач на кучета у нас. С нея ни срещна откриването на поредната площадка за четириноги в Пловдив. Там Анелия показа на какво е успяла да научи група деца. „Заредена съм с положителна енергия, защото съм заобиколена от невинни същества“, казва тя за себе си.

От миналия септември треньорката е сформирала отбор, на който предава занаята си по хендлинг абсолютно безплатно. Всяко едно дете с любов към четириногите може да стане част от групата. Нейният възпитаник 15-годишният Станислав Петров обра точките на състезание в Залцбург и стана новият млад световен шампион по хендлинг. Само след 8 месеца работа той успя да пребори конкуренцията от 200 деца от цял свят. “Причината да тренирам малките безплатно е, че ако те плащат в тази възраст ще се научат, че кинологията е само пари”, обяснява Ани. Паралелно с хендлинга тя тренира и деца по спортна състезателна аеробика в пловдивския клуб АМД.

Малко хора обаче знаят на какво всъщност се дължи стройната и гъвкава осанка на Анелия.

От 3-годишна вторият й роден дом е залата по художествена гимнастика. 12-години от живота си тя прекарва по стадиони, състезания и спортни сцени. През последните 4 от тях Анелия тренира в клуб „Левски“ при гранд дамата на българската художествена гимнастика Нешка Робева. Тя е и най-малката участничка в спектаклите “Два свята” и “Орисия”. Дните й минават между залата на Нешка, състезания, училище и общежитието, което се намира над стадион “Георги Аспарухов” - Герена. “В този спорт думите “не искам” и не мога”не съществуват. Просто тренираш докато съчетанието не е перфектно“, спомня си Анелия. За дисциплината на желязната лейди Робева се е писало и казало доста. Ако се чудите дали гимнастичките преувеличават, отговорът е кратък – не. Момичетата няколко пъти минават през кантара преди и след тренировки. Тези, които са си позволили да хапнат няколко грама повече, правят обиколки до скъсване на Герена и то под надзор. Понякога прибягват до хитринки – теглят се с по-тежки корсети и дрехи, за да не ги хванат следобед, че са вкусили нещо забранено.

В седми клас Анелия решава, че освен успяла на сцената и в спорта, ще знае езици. “Никога няма да забравя как сама се подготвих за изпити. Учех само вечер и вечно заспивах с учебниците”, разказва амбициозната млада жена. И успява – приемат я в Първа английска гимназия в столицата. Властният характер на Нешка не подминава големия успех. Робева заявява, че Анелия не е дошла в София да учи, а да тренира. Факт, който момичето взима предвид и волята на треньорката е спазена.

Не след дълго съдбата си казва думата. От безкрайните часове в залата я “спасява” травма на гръбначния стълб. Художествената гимнастика е красив, но рисков спорт. Анелия е застрашена да остане инвалид от кръста надолу, ако на мига не се откаже. Всъщност до ден днешен болка в гърба й напомня за безкрайните часове в залата и на сцената с бляскавите спектакли.

Анелия се връща в Пловдив, започва да учи туризъм, но наяве и на сън умът и душата й са в тренировъчната зала. Започва да се занимава със спортна аеробика по съвет на майка си. До днес е влюбена в този атрактивен и динамичен спорт. След 4 години като активен национален състезател, сега Анелия вече е от другата страна – треньор.

В паметта й завинаги се запечатва петото й място на европейското първенство в Коимбра, Португалия. Тогава е на 17 години, а състезанията я отвеждат във Франция, Австрия, Унгария, Словакия и почти цяла Европа.

Днес Анелия работи и с малчугани от няколко пловдивски детски градини. Клубът по спортна гимнастика преди 4 години се опитва да прокара програма за безплатни тренировки по забавачките. Цяла година се мъчат да убедят директорите да тренират малките без една стотинка. Причината - да подберат най-талантливите деца на Пловдив. Директорите ги отсичат с твърдението, че си имат спортни дейности. “Но за тях родителите всеки месец отделяха пари от семейния си бюджет”, уточнява Анелия. Накрая се намесва сегашният зам-кмет по спорта Георги Титюков и най-сетне клубът е допуснат да тренира децата безплатно.

Тази година тяхната програма за спортни занимания в детските градини е копирана от просветното министерство. Частните клубове могат да кандидатстват за финансова помощ от образователното ведомство. АМД се занимава с 50 малчугана в детските градини и още 40 в залата на клуба.

“Най-доброто постижение на Пловдив тази година е медалите на двамата ни световни шампиони на първенството по спортна аеробика в София“, похвали се младата треньорка. Анелия е категорична, че спортът учи децата на дисциплина и позитивизъм, които в живота ги превръщат в пълни отличници.