БСП и ГЕРБ се скараха за еврофондовете

Еврофондовете са национална задача, а не тесте карти за надцакване на противника и внушения в предстоящите избори. Подготовката за новия планов период на ЕС – 2014-2020 беше в ръцете на правителството на ГЕРБ. Това заяви бургаският депутат от Коалиция за България и член на Комисията по еврофондовете Димчо Михалевски. Повод за изявлението му е изказване на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев вчера в Бургас, който лансира опорната точка за нулева година по отношение на усвояването на евросредствата.

Михалевски подчерта, че проблемите в подготовката на новия планов период са били много, наваксани са , но има какво още да се желае.

„Този ясно насочен камък, хвърлен от ГЕРБ срещу БСП, има много елементарни цели”, заяви Михалевски. Той призова Ковачев, като евродепутат, да не заема странната поза на „страничен наблюдател“, защото задачата с допринасяне на най-големи ползи за България от европейската финансова солидарност е национален приоритет, а не тесте карти за надцакване на противника.

   И стартът на предишния програмен период през 2007 година, и сегашният са при управлението на БСП. Правителството показва една недобра подготовка, която ще се отрази негативно на страната ни. ЕП успя да създаде повече гъвкавост по отношение на евросредствата и възможност те да бъдат прехвърляни от различни Оперативни програми и фондове за пълноценното им усвояване, коментира за burgas.utre.bg Ковачев. Според него, ако европейските средства в България се използват ефективно за околната среда, образованието, регионалното развитие, насърчаване на бизнеса, страната ни ще е сред развитите европейски държави в края на новия програмен период.

   По думите на Михалевски eвропейските средства не са нито на БСП, нито на ГЕРБ, напомняйки, че през 2007 г. Европейската комисия е одобрила 27 национални референтни рамки на страните и около 470 оперативни програми за целия ЕС. Тогава страната ни се била представила повече от добре.