Само 100 патоанатоми в страната

Животът

03-02-2014, 13:35

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изплащат се задълженията към патоанатомите

Ако тенденцията продължи ще се наложи да каним доктори от други държави, смята бургаският депутат от ГЕРБ д-р Галя Милева

С приоритет да се обърне внимание на условията за специализация за съдебна медицина, патоанатомия и анестезиология. Това предложи бургаският депутат от ГЕРБ д-р Галя Милева на заседание на Комисията по здравеопазване към НС при представяне на измененията в наредба №34 от страна на Министерството на здравеопазването. По думите й не е правилно специализантите да получават повече средства от специалистите.

 Д-р Милева представи и статистика, според която през 2012 г. в страната са работили 1700 анестезиолози, а в момента са 750. Патоанатомите пък са около 100.

"Данните са стряскащи. Ако тенденцията продължи ще се наложи да каним доктори от други държави да работят у нас", каза още народният представител.

По време на дебатите стана ясно, че ведомството подготвя екшън план за специалисти в областта на медицината.

"Изключително важно е да се намери механизъм, за да продължим да обучаваме специалисти, които след това да практикуват в България. Необходим е обаче и баланс, защото на този етап се предлага специализиращите в областта на патоанатомията и анестезиологията да получават по три минимални заплати, а тези по съдебна медицина по четири. Така се получава парадокс, защото специалистите ще получават по-малки възнаграждения от специализантите", коментира Галя Милева.

Тя  беше категорична, че трябва да се намери баланс за да бъдат стимулирани всички лекари.