"Управляващите изпитват страх от предложените от нас промени в Изборния кодекс"

ГЕРБ застава твърдо зад предложението на президента за референдум по изборните въпроси

ГЕРБ има най-голям интерес изборите да се проведат по променени правила. ГЕРБ отновно ще е най-голяма водеща сила. Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева на пресконференция, пише Фокус.
„И сега действащата Конституция, не забранява задължителното гласуване, както и електронното. Управляващите изпитват страх от предложените от нас промени в кодекса, защото в този случай не твърдите ядра на определени партии ще определят вота”, каза Цачева.
По думите й - обвиненията от другите три партии в парламента за машинации на вота са несъстятелни. Ако референдумът е на широка основа, от голям кръг граждани и политически субекти, е възможно и ГЕРБ да е най-голямата политическа партия, която да организира подписка, добави Цачева.
Депутатът от ГЕРБ, Десислава Атанасова заяви: „Г-жа Мая Манолова, вместо да критикува интернет гласуването, по добре да обърне внимание на машинното гласуване, където е много по-голяма вероятността за машинация на вота.
Относно гласуването на бълагрите в чужбина, Десилава Атанасова посочи, че ЦИК ще имат 14-цифрен код, с който да се гласува. „Това е добре позната система. За пример давам интернет банкирането. Всички българи, които имат интернет в къщи, ако изявят, че ще гласуват по този начин, ще имат право на достъп. Тайната на вота много по-лесно може да бъде опорочена в машинния начин на гласуване. Гласуването чрез машини и е равна на гласуването с бюлетини”, каза Атанасова.
На въпрос, дали ГЕРБ ще сезира Конституционния съд за приемането на Изборния кодекс, Цачева заяви: „Ако Кодексът бъде приет по начин, по който е гласуван на първо четене. Там има текстове, които ни притесняват, и не е невъзможно да сезираме на Конституционния съд. Но ние ще се явим на избори и по така приет кодекс”, каза Цачева.
Относно обсъжданнто на Изборния кодекс в пленарна зала, Цачева заяви, че ГЕРБ ще отстояват докрай своите искания в пленарна зала.
На въпрос, дали ще искат от президента да наложи вето на Изборния кодекс, ако се приеме в този вид, Цачева отговори: Няма как да искаме вето, това е правомощие.