Умна книга следи емоциите на героите

Нов вид книга ще пресъздава реално емоциите на творбата

Новата книга може да реагира на емоциите на читателите и частично да възпроизвежда обстановката, в която се оказва героят от романа или разказа.

Книга с ефект на присъствие. Не, това не е научна фантастика, а новото изобретение на студенти от Масачузетския технологичен институт, предаде в. "Гардиън",цитиран от БТА.
Новата книга, която представлява набор от две електронни устройства, може да реагира на емоциите на читателите и частично да възпроизвежда обстановката, в която се оказва героят от романа или разказа.
Книгата, наречена "Сензъри Фикшън“ (Sensory Fiction),е електронна и може да проследява абзаците, към които се насочва погледът на читателя.
150 светодиода, вградени в нея, променят цвета си в зависимост от съдържанието на абзаца, който човек чете.
Новото устройство също така обменя данни със специална жилетка с различни вградени елементи, която читателят трябва да си сложи.
В процеса на четене жилетката в зависимост от програмата променя температурата на елементите на Пелтие, нагрява или охлажда пластините. Тези елементи са разположени в зоните, които са най-чувствителните към промяна на температурата - в областта на ключиците.
Вибриращи устройства имитират сърцебиенето на четящия, а системите за компресия - условията, в които той се оказва.
За пресъздаване на атмосферата книгата "Сензъри Фикшън“ може също да възпроизвежда различни звуци.
Електронното устройство е прототип и засега може да работи само с едно произведение - The Girl Who Was Plugged In на Джеймс Типтри-младши (псевдоним на американската писателка Елис Шелдън).