Представиха книгата на Ивелин Първанов „Атентаторът”

Добрич Лайф

03-02-2014, 16:51

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Авторът подготвя нова книга за Добруджа

Новата книга на Ивелин Първанов „Атентаторът” бе представена в залата на експозиция „Археология на Добруджа” на Регионален исторически музей Добрич.

Този роман е сред рядко появяващите се на българския книжен пазар. Аз бих определил книгата като събитие, защото тя съчетава по уникален начин реалните исторически събития и художествената измислица, каза директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов.

 Книгата е предназначена за съвременните читатели, той е адресиран към нашия съвременник, отбеляза Ангел Дюлгеров, главен редактор на вестник “КИЛ” Варна. Романът притежава несъмнени художествени достойнства. В него историческите събития са представени от различни гледни точки, пречупени са през призмата на различни личностни позиции. Това е книга за българина, който изнася тежестта на историята върху плещите си, който я изживява, за да надживее времето си и да остане в паметта на поколенията. Същевременно това е и роман, показващ ни драматизма на историята през призмата на обикновения човек, допълни Дюлгеров.

 Когато започнах да пиша, разбрах, че не мога да разглеждам едно събитие изолирано от останалите, от всички процеси, свързани с освободителното движение на македонските българи, каза на представянето авторът на книгата Ивелин Първанов. Затова и започнах да правя паралели, търсейки процесите и тяхното логично обяснение – така романът стана доста по обемен от първоначалния ми замисъл,  сподели Първанов.

Авторът сподели с добричката публика, че подготвя нова книга, в която ще бъде обърнато достатъчно внимание и на Добруджанския въпрос, на Добруджа, която не е успяла да намери място в “Атентаторът”.

 Това бе третото представяне на романа в страната, след София и Варна.