Шок! В бъдеще плъховете ще са големи колкото овце

Животът

03-02-2014, 16:53

Снимка:

Интернет

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жаба спасява плъх от удавяне

Британски учен лансира ужасяващ сценарий

В бъдеще плъховете може да пораснат до размерите на овцете или дори още по-големи. Тази шокираща прогноза направиха британски учени. Според тях, плъховете може да заемат мястото в екологичната верига на значително по-големи от тях бозайници, които вероятно ще изчезнат от лицето на Земята.  

Ужасяващият сценарий е напълно вероятен според експертите, тъй като плъховете са изключително адаптивни животни. Според доктор Ян Заласиевиц от Университета в Лестър подобен сценарий вече се е случил в миналото. Тогава при наличието на динозаврите, останалите бозайници са били малки, тъй като не са могли да еволюират и да заемат по-големи екологични ниши заради доминацията на изчезналите вече видове. Едва когато динозаврите загиват, по-дребните животни еволюират и се появяват огромни видове като мастодонти, мамути и коне.

Ако им се даде достатъчно време и пространство за развитие, след много години плъховете могат да достигнат тегло от 80 килограма. Учените дават за пример най-големият гризач в момента – капибарата, която достига размерите на овца и живее в Южна Америка. Според тях преди около 3 милиона години е имало доста по-големи гризачи, които са достигали размерите на бик и са тежали по един тон.

Учените уточняват, че плъховете могат да живеят на всякакви места и са изключително адаптивни. Те припомнят, че този вид гризачи се срещат буквално на всеки един остров и въпреки усилията на хората, не могат да бъдат нацяло унищожени. Според експертите, така нареченият гигантизъм е добре познат процес, при който един биологичен вид нараства бързо в случай че получи среда за развитие и пред него се открие екологична ниша, незаета от по-едри представители. Като пример те посочват факта, че преди 50 милиона години гигантският сега син кит е бил с размерите на днешния вълк.