EVN иска скок на тока от 1 юли

Животът

03-02-2014, 21:16

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Дружеството планира увеличение с между 7 и 9%

Увеличение на цените на тока за крайните клиенти с между 7 и 9 процента ще поиска ЕВН в своето предложение за новия ценови период от 1 юли. Това обявиха пред журналисти мениджърите на електроразпределителното дружество.

Председателят на Управителния съвет на ЕВН България Йорг Золфелнер посочи, че с тази ценова рамка, която действа в момента, дружеството не би могло повече да работи устойчиво. Трябва да увеличим крайната цена с между 7 до 9 процента, за да може да бъде запазено сегашното ниво на качество на мрежата, добави Калина Трифонова - член на УС на дружеството, съобщи Радио Пловдив.

Тя каза, че предстои експертите да уточнят точното ценово предложение, което ще бъде внесено в ДКЕВР до края на февруари, така, както е по изискването на закона. Според мениджърите, ако цените не бъдат повишени и съответно не бъдат осигурени възможности за достатъчно инвестиции, в съвсем скоро време ще започнат аварии по мрежата.

Необходимо е да се инвестират поне по 130 млн. лв. годишно в мрежата, а сега одобрените оперативни разходи са 106 млн. лв., посочи Йорг Золфелнер. За миналата година инвестициите на дружеството са едва 73 млн. лв., което е на санитарния минимум, защото за осем месеца три пъти е била намалявана крайната цена на тока, посочи той.

От 2005 до 2013 г. дружеството е направило инвестиции общо 1,051 млрд. лв. в мрежата, вследствие на което аварийността е намаляла с 40 процента, но ако сега спре да се инвестира, мрежата отново ще се върне в положението си от 2005 г., предрече Золфелнер.

През 2013 г. цените на електроенергията бяха намалени през март с около седем процента, през август - с около пет на сто, и с решение на ДКЕВР от 30 декември, което постанови намаление на дневната тарифа на тока с около 1 процент и на нощната - с около десет на сто. Така при нощната енергия се получава най-фрапантният случай в сегашното ценообразуване - купуваме енергия от НЕК на цена 107,34 лв. за мегаватчас, а трябва да я продаваме на нашите клиенти на 86,76 лв. на мегаватчас, посочи Йорг Золфелнер.

Не се вземат под внимание некомпенсираните разходи за изкупуване на енергия от ВЕИ, не са включени и разходите за балансираща енергия, посочи Золфелнер. По разчети на ЕВН разходите за балансиране на енергията, след като започне да работи балансиращият пазар, ще бъдат около 4 процента от покупните цени на енергията или около 25 млн. лв. годишно.

Тези средства обаче не са калкулирани като разход от страна на регулатора и съответно не са предвидени в цените на електроразпределителните дружества. Реалните технологични разходи на ЕВН са 10,8 процента, но с последното решение на ДКЕВР те бяха намалени на 8 на сто. Такова намаление не може да бъде постигнато толкова бързо, констатираха още от дружеството.

От ЕВН предлагат да бъде заложено годишно намаление на технологичните разходи 0,5 процента за достигане до 8 на сто.