17 години от събитията на 4 февруари 1997 година

Мисия Пловдив

04-02-2014, 08:15

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

На тази дата преди 17 години БСП връща мандата и България тръгва по пътя на евроинтеграция

Днес се навършват 17 години от деня, в който тогавашният председател на БСП Георги Първанов и министърът на вътрешните работи Николай Добрев връщат мандата за съставяне на Правителство на България. С това се слага край на управлението на БСП в края на 90-те години.

В периода януари и началото на февруари 1997 г. България изпада в дълбока политическа и финансова криза. Големите градове са обхванати от протести, блокирани са пътища и улици, страната изпада в хаос. В началото на февруари България е изправена пред хиперинфлация, след като за по-малко от два месеца цената на 1 долар от 500 достига до 3000 лв. Парламентът е обсаден от хиляди протестиращи, в цялата страна има митинги срещу управлението на БСП. На 10 януари 1997 година протестиращите атакуват парламента. Следват сблъсъци с полицията, десетник са ранени.

На четвърти февруари покойният днес Николай Добрев като кандидат-премиер и Георги Първанов като лидер на БСП отиват в президенството, за да връчат състава на новия кабинет. Двамата носят само една папка - с имената на новите министри. Пред Петър Стоянов, президент само от дни, има две възможности - или да я внесе в парламента и да се състави кабинет, нещо, което е вероятно предвид мнозинството на социалистите, или да откаже и на „ ръба” на Конституцията да свика Консултативен съвет. В светлината на всекидневните многохилядни протести и блокади Петър Стоянов отказва да връчи мандата. Така нарушава Конституцията, но спасява България от Гражданска война. Всеки един друг изход би означавал провал на бъдещото ни членство в НАТО и ЕС, прави равносметка Петър Стоянов.

Така на 12 февруари президентът Петър Стоянов назначава служебно правителство, оглавено от Стефан Софиянски, тогава кмет на София, разпуска 37-то Народно събрание и обявява предсрочни парламентарни избори на 19 април. Първото решение на служебния кабинет на Стефан Софиянски е за въвеждане на валутен борд в България.

На последвалите парламентарни избори абсолютно мнозинство с 52,26% и 137 депутатски мандати печелят Обединените демократични сили. Така на 21 май 1997 г. 38-то Народно събрание одобрява новия кабинет, оглавен от лидера на СДС Иван Костов.