Вековен ловен рог на Тодор Живков се съхранява в Несебър

Вековен рог от личните ловни аксесоари на Тодор Живков, съхранява 55-годишния несебърлия Дочо Дочев. Ловният атрибут-тип свирка, с който някога бившият Първи обикалял родните гори и полета е с 14-каратова позлата в основата. Еленският рог се ползвал от соцдържавника за викане на кучета от далечно разстояние по време на ловни излети. Всъщност 100-годишната антика попада съвсем случайно в ръцете на Дочев, сочен в Несебър като един от най-ревностните фенове на Живков. Двамата се запознават в Правец преди 20 години. „Той беше много достъпен и земен човек. Рогът ми е подарък лично от него. В горната част, където е духалото е гравирана годината, през която е наравена антиката. Тя пък била падарена на Живков от генерал от Русия", разказа Дочев.

Бизнесменът от морето придоби национална популярност след като две поредени години окичваше входовете на Поморие и Несебър с огромни билбордове с лика на бившия Първи. Първият билборд монтира на 7 септември 2011-та, с който отбеляза 100-годишнината от рождението на Живков.

Ден след монтирането, билбордът бе зацапан с боя от саморъчно направена мастилена бомба. Дочев казва, че за билбордовете на първият държавен ръководител е претърпял подигравки, упреци и нападки. „Не съм обезумял, а съм фен на Тодор Живков и на неговото управление. Няма да споменавам и че в ония години учебниците и здравеопазването бяха безплатни”, казва Дочев. Убеден е, че онова време е бил златният период на България, но за съжаление си е отишъл с Тато.

Страстта на Дочев да събира всичко, свързано с бившия Първи идва, когато е бил на 10 години. Тогава през 1972 година за пръв път вижда държавният глава на базата в Безмер край Ямбол. Там го води баща му военен пилот, участвал в делегацията, която посреща Фидел Кастро, Тодор, Живков, Добри Джуров и др. при посещението в центъра. От церемонията Дочев ревностно пази и няколко снимки в личната си колекция.Заради страстта си към бившия комунистически лидер в България, с годините Дочев превръща частния си офис в малък музей. Там в гардероби и шкафове събира различни вещи с лика на Живков. Те попадали при Дочев чрез приятели, някой купувал лично сам. Познати научавали за хобито и му носели най-различни неща. На рафтове са подредени календарчета, картички, ключодържатели, магнити, значки, чаши и какво ли още не с образа на Живков. Портрети, и негови календари висят на всички стени в офиса. До ликовете в уникалната „Татова галерия” са закачени български знамена и гербове. Заради липсата на свободно място една част е пренесъл в склад. Там е окичил в дървени рамки образи на соцвеличия от различни периоди по времето на Тато. Начело са Димитров, Ленин, Сталин, Андрей Луканов, Хрушчов, Горбачов. Сред интересните експонати в шкаф под бюрото си Дочев държи луксозен цветен албум със снимки на Тодор Живков и десетки книги за неговия, живот, дело и управление. Голямата мечта на Дочо Дочев е в Несебър да се издигне бюст-паметник на някогашния държавен глава на България /1911-1998/.