Избрани Новини
Тъпчат ни с трансмазнини без да знаем
04-02-2014, 10:13
Автор:Burgasutre.bg
Още по Темата:Ядем отровни вафли и кроасани
В България няма изискване да се изписва съдържанието на трансмазнини на етикета на изделието. В кроасаните, например, се съдържат около 5 грама трансмазнини. Това води до съществено натрупване в организма. Веднъж попаднали там, те не се разграждат и остават за цял живот, а това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.
„Трябва да се влагат естествени съставки в сладкарските изделия, както се прави в повечето европейски страни. Свинската мас, например, е по-здравословна за нас, защото е разградима, докато тези мазнини не се разграждат", заяви за Нова телевизия професор Донка Байкова.
Според професор Байкова, един и същ продукт, независимо дали става дума за вафла или кроасан, произвеждан в друга европейска страна е без трансмазнини, но у нас те се влагат, защото стандартът ни е доста под този на средния европеец
Цената на вафлите, които се правят без трансмазнини, е с около 20% по-висока. Проблемът обаче е в това, че влагането на безопасни за здравето ни съставки, намаляват трайността на продукта и ако той не се купи, загубата остава за търговеца и производителя.
Топ Новини