Иманярски банди вилнеят в Бургаско

Престъпниците пласират плячката в чужбина

Иманярски групи от около 10 души вилнеят из Бургас. На територията на морската община няма останала могила, която да не е пострадала от набезите на наглите престъпниици.
„Обикновено се изкопава една голяма шахта на върха на могилата, която слиза в дълбочина и се достига до гробното съоръжение. Това очевидно се прави от организирани групи иманяри. Това не е работа за един или двама човека, а най-малкото са работили 5 – 6 души. Обикновено работят през нощта, за да не може да бъдат видени и да се подаде сигнал за тяхната работа. В крайна сметка, това се е случвало в продължение на десетки години, но очевидно процесът е много засилен в последните 15. Могилите ни общо взето са загубени”, обясни технологията на престъплението пред Радио ”Фокус” директорът на Бургаския регионален исторически музей Милен Николов.
Най-голям интерес за иманярите представлява централното погребение в гробницата, което е най-богато. Престъпниците разграбват гробните дарове и ги пласират на черния пазар у нас или в чужбина.