Родна гордост! Изследваха свръхнова звезда от Рожен

Животът

04-02-2014, 11:45

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Нашите астрономи се наредиха сред първите в света

Учени от Института по астрономия към БАН и Националната астрономическа обсерватория на Рожен направиха първо по рода си за родната астрономия изследване на свръх нова звезда избухнала в галактика М82 в съзвездие Голяма мечка.

В България за първи път беше постигната крайна фаза на сглобяването на инструмент - високо дисперсен спектограф, с който нашата астрономия досега не разполагаше. Сглобяването на този инструмент, който е последна генерация астрономически наблюдателни инструменти, беше дълга процедура, отне 6 години, похвали се координаторът на проекта за изграждането на спектографа Хараламби Марков. Спектографът е направен по проект на Института по астрономия за 310 000 лв. Светлина в него се подава по 30 метров световод от фокуса на 2-метровия телескоп на обсерваторията.

На 10 януари тази година за първи път направихме астрономически наблюдения с него. Щастливо съвпадение бе, че в този период се появи първото съобщение за избухналата свръхнова звезда, направено от Stephen Fossey и неговите студенти от University College London на 21 януари. Нашите астрономи заедно с учени от университета в Торун, Полша направиха изследване на звездата, с което се нареждат сред първите в световната астрономия.

Свръх нови звезди избухват много рядко, последната е засечена през 1993 г. в Галактика М81. С наблюдението на свърхнови звезди се изучава кухнята на синтеза на химичните елементи във Вселената, а мощната светлина на свръхновата осветява веществото в галактиката и позволява да се проучи нейния състав./ smolyanpress.net