Описват в наръчник как да си сътрудничат града и селото

Той ще бъде подготвен в рамките на изпълнението на проект URMA

Наръчник с препоръки за бъдеща европейска политика на сближаване на партньорския подход и сътрудничество между градските и селските райони ще бъде подготвен в рамките на изпълнението на проект 117R4 URMA „Urban rural partnerships in metropolitan areas”/ „Градско-селски партньорства в метрополните зони”.

Той ще се разработи от всички партньори на базата на предварително подготвени работни документи. За тяхна основа ще служат резултатите от проучвателните посещения, публичните семинари и работните срещи в рамките на проекта. Предвижда се да се отпечата и специално издание с разгледаните по проекта добри практики. Около това заключение се обединиха участниците в работните срещи по проект URMA в Плевен.

Във втория ден от посещението си представителите на Направляващия комитет обсъдиха резултатите, които се очаква да се постигнат по проекта, как той да добие по-широка популярност и какви участници да се включат в срещите на заинтересованите страни. Отбелязан бе и напредъка на всеки един от партньорите. Като още един пример за добра практика участниците се запознаха и с резултатите от проект „Създаване на ефективен модел за управление на собствеността и предоставяне на публични услуги чрез използване на публично-частни партньорства в област Плевен”. Интерес е заявен и към проекта за изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Плевен.
Прект 117R4 URMA „Urban rural partnerships in metropolitan areas”/ „Градско-селски партньорства в метрополните зони” стартира през януари 2012 г и ще приключи в края на тази година. Той се финансира по Оперативната програма за междурегионално сътрудничество INTERREG ІV С. В проекта участват девет партньори от шест държави членки на ЕС – България, Германия, Испания, Италия, Холандия и Полша. Целта му е да се използват схемите за градско и селско сътрудничество, разработени и тествани в предишен проект на Германското Федерално министерство, и в други региони- партньори. Заключителната среща ще бъде в холандския регион Твенте. Участниците ще се запознаят с пилотния проект на партньор 8 – община Барне - за регионална хранителна верига като средство за обновяване на отношенията между градските и селските райони.