Културата в Пловдив за 2014: Графити, много музика и куп годишнини

Мисия Пловдив

04-02-2014, 12:55

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

80 са събитията, включени в календара на града до този момент

90 са внесените проекти от културни институции и сдружения, кандидатстващи за финансиране от Общината, съобщи заместник-кметът Стефан Стоянов. 40 от тях ще бъдат включени в културния календар на Пловдив и ще получат съфинансиране.

Включените в Културния календар на Пловдив за настоящата година събития до момента са 80, като предвидените средства от градската хазна за тях са 1 милион 350 хиляди лева.

Приоритет в културната политика на Общината е привличането към артистичните събития на по-млада аудитория, към която е насочен и уличният графити-фестивал.

За регламентиране на уличното изкуство и постигане на баланс с градската среда за първи път тази година ще бъдат утвърдени свободните зони за рисуване с графити.

Акцент в културния афиш за 2014-та година ще бъде десетото издание на Нощта на галериите и музеите, 50-то юбилейно издание на Международния фестивал на камерната музика в Етнографския музей, Австрийските музикални сседмици, Международният фотосалон и рестартиран оперният фестивал на Античния театър, като Държавна опера-Пловдив ще открие и Есенния салон на изкуствата.

Сред очакваните атрактивни събития в областта на културата ще бъде проектът ЛУКС със съдействието на посолството на Испания, който ще се проведе в края а май на Римския стадион, както и свързаните с 65-та годишнина от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Китай, събития, подчерта Стоянов. Пловдивчани ще видят грандиозния спектакъл на един от водещите Китайски оркестри, наброяващ 160 души - филхармонията на побратимения на Пловдив град Шън Жъ на Античния театър през месец август, а през септември – малкия класически оркестър на Забранения град от Пекин, съобщава Радио Пловдив.