Майка, убила детето си, иска по-лека присъда

Животът

04-02-2014, 13:16

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Според медици жената е с психични отклонения, но може да носи отговорност за постъпката си

22-годишната Атанаска Колева от Сливен, която изхвърли 7-месечната си дъщеря от втория етаж на социално заведение в града , обжалва 6  годишнат си присъда пред АС Бургас . Жената е призната за виновна в умишлено убийство от Сливенския окръжен съд пред декември 2013 г. Според обвинителния акт Атанаска се скарала с приятеля си и го заплашила, че ще убие малката. Независимо от усилията на социални работници и на други обитатели на Комплекс за социални услуги в гр. Сливен, където била настанена след раждането, тя успяла да пусне детето през терасата на втория етаж на сградата. Момиченцето паднало от височина 5,20 м и въпреки оказаните му медицински грижи, починало на другия ден.

Жената има диагноза личностно разстройство и лека степен на умствена изостаналост. Лекувана е в психиатричното отделение на сливенската болница. Според медицинската експертиза обаче Колева е извършила деянието в състояние на вменяемост и може да носи наказателна отговорност.

Майката обжалва с молба да бъде намалено постановеното й наказание на 3 години лишаване от свобода. Защитникът й посочва в жалбата, че тя е неосъждана, направила е самопризнания и съжалява за случилото се. Колева имала труден живот и тежко социално положение, нейната личност била с ниска обществена опасност.

Държавното обвинение настоя присъдата да бъде потвърдена, а ако се намали наказанието, то да не бъде съществено. Прокурорът внимание, че първоинстанционният съд е разгледал делото по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимата е признала вината си. До месец съдът трябва да излезе с решение.