Каква трябва да е температурата, за да можем да работим?

Проектът за наредба, която да регламентира температурите на работното място, е публикуван за обществено обсъждане. Проектът определя температурен диапазон в помещенията между 16 и 23 градуса през зимата и между 18 и 25 градуса през лятото.

Предвижда се още да се спира работата на открито при явления, за които има оранжев и червен предупредителен код. Изключение да се прави само при аварийни ситуации, предвижда още проектът.

За офис течението не може да е по-бързо от 0,2 м в секунда, а за производствено хале - най-много 0,5 м в секунда. Въведени са и ограничения за влажността на въздуха в работните помещения.

Работодателите ще трябва да измерват тези показатели в офиси и халета, както и да следят каква е външната температура на сянка, за да спазват наредбата.

Още промени се предвиждат свързани с миктоклимата на работното място. При много високи температури ще трябва да се осигурява студена вода на работниците и служителите, а при ниски - топли напитки. Друго задължение за работодателите ще е да осигурят и подходящо облекло за микроклимата в работните помещения. Трябва да има и специални стаи за сгряване или разхлаждане.

Що се отнася до техниката, компаниите пък са длъжни да купуват компютри и машини, които не отделят много топлина при работа.