Нов модел на Трабант? Да, възможно е!

Церемонията бе уважена и от президента Росен Плевнелиев

Възможно ли е България да участва в проекта за нов Trabant? Електрическото возило е родено в Саксония, откъдето беше и славният му предшественик.

България ще може да разчита на сътрудничество и помощ за изграждането на своята автомобилна индустрия от страна на германската провинция Саксония. Ангажиментът бе скрепен с подписи под официално споразумение между Аутомотив Клъстер България и Аутоклъстер Саксония (AMZ), съобщи Топгиър.

Церемонията бе уважена и от президента Росен Плевнелиев, който посочи, че клъстерът за две години е успял да организира 29 фирми с над 10 000 работни места у нас, но потенциалът за развитие е много по-голям и пое ангажимент държавата да помага за това.

Провинция Саксония в момента е сред водещите автомобилостроителни области в Германия и Европа, а само преди 20 години бе изпаднала в дълбока криза. Цялата й индустрия бе пометена от „вятъра на промяната” заедно с „перлата на социалистическото автомобилостроене” – Trabant. В момента в нея работят заводи за финално асемблиране на Volkswagen, BMW и Porsche, много предприятия за компоненти, а универститети и частни институтии и центрове участват в разработката и внедряването на най-авангардните новости.

При това в Саксония са разположени най-модерните и най-нови заводи, просто защото старите не ставаха за нищо. „Много от проблемите, с които се сблъсквахме в изминалия период, са общи за всички земи на бившия социализъм, така че ние сме наясно с вашите трудности и можем дави помогнем“, каза Дирк Фогел от Аутоклъстер Саксония. За инвестициите е важно държавата да осигурява подходяща нормативна и икономическа среда, а университетите и техникумите – добри работници, обясни и представител на провинция Саксония.

„Споразумението е силен сигнал и към бизнеса, че България е доказано добро място за доставчици на автомобили и автомобилни компоненти и ще става все по-добро и по-ефективно, с оглед предоставяне на индустриални зони и пазар на труда. Президентството е винаги отворено към автомобилния клъстер на България и Саксония – вашите проекти и вашето сътрудничество са важни за България и за Европа, посочи Росен Плевнелиев.