Разформироват Селскостопанска академия!?

Животът

05-02-2014, 09:50

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

"Изключително притеснен се прибирам към Добрич, след като бяхме свикани на спешна среща в столицата. Срещата ни беше с председателя на Селскостопанската академия доц. д-р Христо Бозуков, председателя на БАН и председателя на ПК по земеделие Светла Бъчварова. На нея аз и колегите ми от другите институти в страната научихме, че Селскостопанска академия ще бъде разформирована, като ни бе казано, че за това е съобщил министър Греков, а има разговор и с министъра на образованието Анелия Клисарова. Това, което ни обясниха и, че някои от научните институти ще преминат към БАН, други към университетите и институти в страната, за да се обучават студенти, а неатрактивните ще бъдат закрити" - разказа пред "Стандарт" доц. д-р Иван Киряков. Той добави, че Съветът на директорите на академията е излязъл с декларация по този повод, въпреки че Светла Бъчварова е уверила научните работници, че за това няма политическо решение.

"Един техникум по ветеринарна медицина или по механизация са второстепенни разпоредители с бюджетни средства, а ние сме едва третостепенни. За миналата година селскостопанска академия има реализирани 16 млн. лв. приходи, от които една трета са осигурени от нашия институт - ДЗИ. За последните 10 години в системата като цяло има съкратени над 1400 души. Какво ще стане с тези, които все още работят в институти. В цялата страна академията има земеделски земи, които не е ясно как ще бъдат прехвърлени законово на образователното министерство. Не ни се казаха какви са критериите по които ще се определи кои са неаткрактивни. И досега сме провеждали обучения на студенти. Имаме рамкови договори с Технически университет - Варна, катедра "Агрономия", с Шуменския университет, преди години имахме студенти и от Аграрния университет в Пловдив" - задава засега въпроси без отговор директорът на ДЗИ и допълва: - "В коя нормална държава науката дава такава принадена стойност на 1 лев? Всяка година ние произвеждаме суха пара, наред с иновациите и новите продукти, които правим", пише "Стандарт".

За сряда е насрочено заседание в ДЗИ, на което се очаква да присъства зам. -председателят на Селскостопанска академия проф. Козелов, добави доц. д-р Киряков. Той се надява професорът да може да даде по-ясни отговори на колегите му - ще останат ли без работа.