Природна катастрофа по крайбрежието и хаос в Лондонското метро

5 000 домове са все още без електричество, а 4 милиона пътници посрещнаха деня, блокирани в метрото

Стотици площи под вода, хиляди домове без електричество и милиони пътници, блокирани в метрото. Така може на кратко да се опише обстановката във Великобритания след края на изминалата нощ, съобщава "Дейли Мейл.

Силните ветрове през нощта са оставили 44 000 имота по югозападното крайбрежие без електрозахранване, достигайки до скорост 80 мили в час (близо 129 км/ч). 20 електрически инженери са работили през малките часове, за да възстановят захранването на 39 000. 5 000 домове обаче все още са без ток. Ситуацията е допълнително усложнена от летящите отломки, предизвикани от ветровете, които затрудняват ремонтите, информира местният енергиен доставчик.

Междувременно бурите в района са довели до високи приливни вълни, след като реките са изскочили от коритата си и са разрушили морските укрепления по бреговете на Великобритания и Ирландия. В Обединеното кралство са издадени 67 предупреждения и са получени 213 сигнала за наводнения на място. В рамките на нощта са евакуирани граждани от 30 наводнени къщи в Кингсанд, Корнуол. Има сигнали, че морските стени са рухнали в Доулиш, Девън, където двама души са спасени, приклещени в собствената си кола. Сред засегнатите градове от наводнителната вълна, заляла Ирландия, са Корк, Уотърфорд и Ню Рос.

Службите съветват хората да стоят далеч от бреговете, където условията в момента са "коварни". Очакванията на метеоролозите са лошото време да продължи и днес.

На фона на природните стихии, атакуващи Острова, 4 милиона пътници посрещнаха деня блокирани в Лондонското метро. В 21:00 вчера започна двудневната стачка на служителите заради решението за закриване на билетните каси и закриването поради това на 950 работни места. Членовете на двата синдиката RMT и TSSA напуснаха местата си, оставяйки повечето метролинии без обслужване. Част от пътниците бяха оставени, чакайки на километрична опашка, за да влязат в няколкото станции, които не са били затворени, а други стояха в очакване на автобуси и таксита.

 

Снимки от обстановката във Великобритания и Ирландия вижте в нашата галерия.