Всичко за здравните и социални права на онкоболните в Бургас

Разкриха Пациентски информационен център за консултации на достъпен език

В Бургас вече има Пациентски информационен център за онкболни, който е първи за страната с такъв широк диапазон от дейности. Той се разкрива по проект, финассиран по Програма за подкрепа на НПО в България, а инициативата за създаването му е на фондация "Онкоболни и приятели".

Целта на този амбициозен проект е хората, които страдат от страшното заболяване или са получили тежки последствия от него да имат пълната информация за своите здравни и социални права, както и за всички възможности да получат помощ и подкрепа от експерти и институции. Те ще могат да се информират за всяка една новост в законодателно отношение на достъпен език. Също така хората, получили тежката диагноза ще могат да се информират за всички алтернативи, свързани със съвременните методи на лечение и ще получават и консултации със специалсти. 

Центърът се намира на партерен етаж, на булевард „Демокрация” 104. Той ще функционира в рамките на девет месеца. В него болните ще могат и да подават оплаквания при липса на лекарства или грубо отношение към тях.
В центъра ще се провеждат видеоконферентни дискусии с водещи в тази област лекари, които ще се излъчват в интернет в реално време с възможности за включване на въпроси на пациенти от цялата страна.
Предвидени са и обучения на пациенти и техни близки по специфични дейности, свързани с лечението на болните във всякакъв стадий, попълване и разпечатка на всякаква документация и резултати от изследвания.
Консултация и информиране на пациенти може да се извършва и чрез интернет – скайп, фейсбук и електронна поща. Създаден е Виртуалнен пациентски информационен център: www.bg-patients.info.