В Бургас вадят оръжията от Руско-турската освободителна война

Експозицията ще покаже и първото копие на Самарското знаме

Първото копие на Самарското знаме, както и образци на автентично огнестрелно и хладно оръжие от времето на Руско – турската освободителна война (1877 – 1878 г.) ще бъдат изложени тази вечер в Бургас.

Експозицията е посветена на 136 години от освобождението на Бургас от османско иго и ще бъде официално открита от 17.30 часа в сградата на Военния клуб в града.

 Тя е със заглавие „Лермонтови освободители и съзидатели”, а в нея ще бъдат показани и други бойни знамена-светини, сред които и знамето на 24-ти пехотен Черноморски полк.
По повод честванията от 17:30 часа днес във фоайето на Военния клуб Областният управител Павел Маринов ще открие възстановената библиотека. Освен по повод освобождението на Бургас, събитието е посветено и на 65-тата годишнина от основаването на клуба.

Междувременно утре предстои и друга интересна лектория в Регионалния исторически музей - Освобождението на Бургас и градоустройственото му развитие до края на ХIХ век. 

С разказ и презентация посетителите ще бъдат запознати със събитията около Освобождението на Бургаския край в периода есента на 1877 г.- март 1878 г.