Пловдивска ученичка на първо място в конкурс за млади преводачи

Животът

05-02-2014, 14:37

Снимка:

Facebook

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Над 3 000 юноши от 750 училища се включиха в надпреварата

Ученичката Лора Стоянова грабна приз в ежегодния конкурс за млади преводачи „Juvenes Translatores”.  Възпитаничката на Езикова гимназия „Пловдив” е тазгодишния победител на Европейската комисия от България.

Над 3 000 юноши от 750 училища в ЕС се включиха в надпреварата, а техните работи бяха оценени от преводачите на Комисията. Победителите – по един от всяка държава членка — ще бъдат наградени в Брюксел на 8 април от европейския комисар Андрула Василиу.

Популярността на конкурса нараства с всяка година и като брой на участниците, и като географско разпространение — от острова Реюнион, намиращ се на повече от 2000 км южно от екватора, до град Китила във Финландия, на север от Арктическия кръг.

Училището с най-голям успех в конкурса от самото му начало е гимназията „Залцман” в Шнепфентал, Тюрингия, Германия, която е излъчвала национален победител четири пъти.

За повечето млади победители в тазгодишния конкурс пътуването до Брюксел през април може да бъде първото им посещение в белгийската столица, но ако последват примера на Паула, то може би няма да е последното.

Надпреварата протича по едно и също време във всички избрани за участие средни училища от целия Европейски съюз, като в нея могат да участват 17-годишните ученици. / technews.bg