Корабокрушенска история учуди света

Мъж оживял 13 месеца сред океана

 Корабокрушенец, който твърди, че се е носил в продължение на 13 месеца из Тихия океан, засега не получава доверие от експерти. Но е прекосил океана и издържал, въпреки мислите за самоубийство.

Хосе Салвадор Алваренга, рибарят, който тръгнал от Мексико за риба в края на 2012 година, бе прибран в понеделник от полицейски патрул от отдалечен атол на Маршаловите острови, до който миналия четвъртък се добрала седемметровата му лодка. Дрейфът продължил около ... 12 500 км.

"Не исках да умра от глад", каза този 37-годишен човек. Той е в болница в столицата на архипелага в Южния Пасифик. "Имаше мигове, в които си мислех да се самоубия, но ме беше страх да го направя", каза той.

С избеляла от слънцето коса и рошава брада, едрият мъж изглеждаше в изненадващо добро състояние при пристигането си в столицата пет дни, след като стъпил на твърда земя на отдалечения атол Ебон. Той не изглеждаше с напукани устни, изгоряла кожа или да има други признаци на голяма загуба на жизненоважни елементи от организма.

Изгладнял, той разказва, че много пъти е сънувал от любимите си ястия: "Моята мечта от една година е да си хапна мексиканска царевична питка (вид палачинка, специалитет от мексиканската кухня), пиле и много други неща".

В селото, трудно вярват на одисеята на Алваренго. За риболовците, които знаят много истории за корабокрушения, никой не може да оцелее тринайсет месеца в открито море. "Ние сме изненадани, но сега го виждаме по телевизията, няма съмнение, че е той", казва друг рибар - Уилям Усканга.