Съдът прати единната данъчна сметка в историята

Новините

06-02-2014, 06:00

Снимка:

Борислав Николов

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Решението касае всички фирми и стотици хиляди данъкоплатци и поставя в патова ситуация НАП и парламента

Конституционният съд отмени като противоконституционни ключови законови текстове, с които бе въведена единната сметка. Според съдиите e недопустимо дължимите данъци и осигуровки да се превеждат накуп и с пари за осигуровки да се покриват по-стари по дата задължения за данъци. Противоконституционно е и неритмичното превеждане на осигурителните вноски от Националната агенция по приходите (НАП) към здравната каса и НОИ, при което липсва яснота за постъпленията. Решението на КС засяга всички фирми и стотици хиляди данъкоплатци, които се самоосигуряват, и поставя в патова ситуация НАП и парламента.

Единната сметка бе въведена с промени в Данъчно-процесуалния кодекс (ДОПК) в края на 2012 г. Тогава бяха премахнати отделните сметки за плащане на данъци и на осигуровки и бе въведен принципът всяка новопостъпила сума да покрива най-старото задължение. Така стана възможно вноски за пенсии или за здраве автоматично да отиват за погасяване на данъци, а данъкоплатецът бе лишен от правото да решава кое свое задължение да покрива с предимство. Заради единната сметка и необходимостта за допълнително обработване на получената накуп информация за вида на преведените суми от ДОПК отпадна и задължението на НАП всеки ден да превежда платените осигуровки към НЗОК, НОИ и фонда "Гарантирани вземания на работниците и служителите". 

Според КС налице е посягане на основни конституционни права и нарушаване на принципа на правовата държава. "Задълженията за данъци и за осигуровки имат различен правен характер. От данъчните постъпления се финансират дейности, които по закон се покриват от държавния бюджет. Срещу задълженията за социално и здравно осигуряване стоят права, които са конституционно гарантирани на задължените лица", изтъкват съдиите. Според тях тези плащания не бива да се смесват, а възможността за автоматично прехвърляне на осигурителни вноски за покриване на по-стари по дата данъчни задължения застрашава гарантираното в конституцията право на здравно и обществено осигуряване. Тези аргументи са приети единодушно от присъствалите на заседанието 10 съдии. Със сходни мотиви, но с 2 особени мнения, КС отхвърля и текста, с който се отменя ежедневното превеждане на постъпилите целеви осигуровки по подсметките на различните осигурителни фондове. 

Решението на КС изправя пред патова ситуация НАП и парламента, показа проверка на "Сега". При отмяна на законови текстове като противоконституционни обикновено следва автоматично възстановяване на предишните правила. Но в конкретния случай положението е много сложно, тъй като междувременно бяха направени и други законови промени, свързани с единната сметка, а те не са атакувани в съда и на практика си остават в сила. В ДОПК например бе прокарана поправка, според която постъпилите суми първо погасяват главницата, така че да се спре трупането на лихви по нея. Заради единната сметка бяха коригирани също Законът за здравно осигуряване и Кодексът за социално осигуряване, с нея е свързан и даденият преходен срок до края на 2014 г. за отписване на задължения с изтекла давност, натрупани преди 2008 г. 

Сега не е ясно дали след решението на Конституционния съд управляващите ще възстановят изцяло стария ред за плащане на данъци и осигуровки, или ще има и новости. От финансовото министерство и НАП отказаха всякакъв коментар, преди да са се запознали детайлно с мотивите за отмяна на текстовете. Така не е ясно нито какви стъпки ще предприемат изпълнителната и законодателната власт, нито какви главоболия ще причини поредната смяна на правилата на фирмите и техните счетоводители. При промяна в реда на плащане на данъци и осигуровки вероятно ще се наложат промени и в софтуера на НАП и на счетоводните къщи. 

Ситуацията е критична и заради липсата на време. По закон решенията на КС се обнародват в "Държавен вестник" в 15-дневен срок от приемането им и влизат в сила 3 дни след това. Така се дава период от максимум 18 дни, през който трябва да бъдат задействани и приети необходимите поправки в законите. 

"Имаме готовност за бързи законодателни промени. Готов съм да свикам извънредно заседание на комисията за бюджет и финанси и това да бъде първа точка в заседанието на НС следващата сряда, говорил съм с председателя на парламента", обясни шефът на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев. Правилникът на НС позволява съкратени срокове за внасяне на предложения за второ четене, а по изключение при липса на предложения двете четения може да са в рамките на едно и също заседание. Самото решение на КС по делото отне 1 година, а като страни по него бяха конституирани общо 20 организации и институции. Въпреки риска за обявяване на текстовете за противоконституционни м.г. финансовото министерство не се престраши да ги отмени. 
ЕФЕКТ 
Основният аргумент за въвеждането на единната сметка бе намаляване на административната тежест и разходите на бизнеса за банкови такси при плащането на публични задължения. Тези съображения за целесъобразност обаче не могат да служат като основание за ограничаване на конституционни права дори на един отделен гражданин, изтъкват от КС. Съдът признава, че законодателят се е постарал при самоосигуряващите се да не се стигне до реална загуба на здравни и осигурителни права, но това не променя противоконституционността на новите разпоредби. Няма обобщени данни колко точно си е спестил бизнесът от такси, но ефектът от единната сметка по облекчаване на самата администрация при събирането на стари задължения е безспорен. Само за първите три месеца на 2013 г. НАП отчете, че с автоматично пренасочване на новопостъпили плащания са били погасени 160 млн. лв. стари задължения.