Айтос чества 136 години от Освобождението

Животът

06-02-2014, 07:52

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Местните жители ще се поклонят пред паметта на героите на града

В 10 ч. в Айтос започват тържествата посветени на 136 години от Освобождението на града. Заупокойна молитва за падналите ще бъде отслужена в параклиса-костница "Св. Димитър". По-късно айтозлии ще поднесат венци и цветя на признателност пред паметната плоча на освободителите в бившето Логопедично училище.

За ден на освобождението на Айтос, историците сочат датата 6 февруари 1878 г. Тогава щабът на ХI армейски корпус сформирал "летящ"отряд под командването на полк.Лермонтов. Той имал за задача да заеме позиции в Бургаския залив и да спре нахлуващите от север през Дюленския проход черкези и дезертирали турски войници. На 4 февруари са освободени Карнобат и Българово, на 5 февруари отрядът тръгнал към Айтос.

Особено тържествено е било посрещането на полковник Лермонтов и неговия отрядв Айтос. Стъпвайки в града, полк. Лермонтов влиза в старото училище, бивше Логопедично, където за кратко е щабът на летящия отряд.

Айтоското гражданство е поставило паметна плоча на една от стените на училището като знак за признателност към освободителите. В продължение на повече от век, това е едно от паметните места в града, на което айтозлии идват да се поклонят с венци и цветя, всяка година на 6 февруари.

Параклисът-костница се смята за айтоския символ на Освобождението. Той е построен е през 1902 година на мястото на съборената стара църква "Св. Вмчн. Димитрий". В гробниците са положени костите на почтени християни, между които и на православни свещеници, погребани до олтара на старата църква и на загинали руски войни от Освободителните войни. През 1998 година параклисът е реставриран.