Арсений Яценюк е готов за премиер на Украйна

Арсений Яценюк, лидерът на украинската опозиционна партия "Баткившчина" заяви принципна готовност да стане премиер и да състави правителство

Миналата седмица той отхвърли предложението на президента Виктор Янукович да стане министър-председател. На лидера на партия УДАР Виталий Кличко тогава пък беше предложено да стане вицепремиер с ресор хуманитарни въпроси. Бившият световен шампион по бокс също не прие.
Яценюк обаче уточнява сега, че не вярва президентът да му предлага премиерския пост с желание да бъде намерен изход от тежката ситуация в страната.
"Янукович не желае това. Той просто иска да внесе разкол сред опозицията, предлагайки ми премиерския пост.
Иначе ние сме готови да поемем своята отговорност. Готови сме да оглавим правителство, но ако всички министерски кресла бъдат заети от представители на опозицията", подчерта опозиционният лидер в интервю за немски медии.
"В тези трудни за страната времена, когато има тежка икономическа криза, когато националната валута се обезценява, а безработицата е висока, ние сме убедени, че опозицията ще се справи с управлението и ще можем да възстановим съгласието в обществото.
Да, риск има. Но става дума не за моята политическа кариера, а за съдбата на Украйна.
Готов съм да губя рейтинг, но да спася страната", каза Яценюк. От УДАР заявиха готовност да подкрепят кандидатурата му за поста.
"Готови сме да подкрепим Яценюк, ако се кандидатира за премиер. Няма обаче да участваме в сформирането на кабинет, докато президент е Виктор Янукович. Няма да предадем хората, които сега са по площадите в цяла Украйна", заяви депутатът от УДАР Валерий Пацкан.