Срещу 10 милиона тръгват тролейбусите в Пловдив

Мисия Пловдив

06-02-2014, 12:26

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Толкова са нужни само за подобряване на контактната мрежа в града, нови машини - с европари

Около 10 милиона лева са нужни за възстановяване на контактната мрежа на тролейбусния транспорт в Пловдив. Това съобщиха членове на Инициативен комитет, който работи за възстановяване на електротранспорта в града.

Пловдив има добра инфраструктура за тролейбусен транспорт. В момента в града е разстелен 260 км меден проводник във въздуха и 56 км подземна контактна мрежа. 6 линии са в пълна готовност да започнат работа още сега. Парите, нужни за възстановяването на тролейбусите, не включват закупуването на нови такива. Средства за тях евентуално ще се търсят от европейски субсидии както процедират други големи градове в България и Европа.

От миналата седмица из града се разнася и събира подписка за незабавното възстановяване на този вид транспорт, която трябва да бъде връчена на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев най-късно през март тази година. От Инициативния комитет са категорични, че ще вземат и други мерки и ще търсят подкрепа от граждани, неправителствени организации и местни и държавни органи.

Тролейбусният транспорт в Пловдив е основан през 1956 година. Той е 1,5 пъти по-безшумен, 2 пъти по-икономичен, екологично чист и е определян като най-безопасният транспорт в света.