Общината се завърна във Фонда за развитие на летище "Пловдив"

Мисия Пловдив

06-02-2014, 12:20

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пловдив вкарва 192 хиляди във Фонда за летището

Кметът Тотев обоснова решението с факта, че летище „Пловдив“ има ново ръководство с нова визия за развитие

С 43 гласа "за", 1 "против" и 2 "въздържали се" Общинският съвет реши Пловдив да се завърне във Фонда за развитие на летище "Пловдив", след като преди година, отново с решение на местния парламент, напусна сдружението.

Кметът Иван Тотев обоснова решението с факта, че летище "Пловдив" има ново ръководство с нова визия за развитие.

Искрено искам да поздравя господин Тотев за решението да се върнем във фонда за летището, коментира от трибуната на ОбС Славчо Атанасов. Това е правилното решение за града. Загубихме една година време, това не беше в ничия полза. Летището ни е задължителен елемент, ако искаме да развиваме туризъм. Но съм и раздвоен, че сега се връщаме. Ще стискам палци догодина да не решавама отново оттегляне. Поздравявам кмета, че е размислил. По-добре късно, отколкото никога, посочи Атанасов.

Аз няма толкова високопарно да похваля завръщането, коментира на свой ред и Дани Каназирева. Но това "иде ми, дойде ми" ми се вижда неразумно.

Каназирева подчерта още, че Пловдив ще трябва да плати 385 хил. лева вноска за тази година и довнасяне за миналата. Няма логика да довнасяме, категорична бе тя.

Концепцията е за силно развито регионално летище, за да се подмогне икономиката на регионите. Развитието на летището ще доведе до развитие на бизнеса и до развитието на социалните контакти. Само за миналата година е отчетен ръст в пътникопотока от 26 на 95 хиляди пътници, посочи на свой ред директорът на летище "Пловдив" Иван Карнабитов.

Той се похвали, макар и доста пестеливо, че до няколко месеца факт линията Пловдив-Бурса ще бъде факт. Преговорите вървят, но се опитваме да не казваме напразни думи, застрахова се Карнабитов.

С Фонда опитваме да компенсираме липсващата държавна политика в това направление, коментира кметът Тотев. Преди години повярвахме и дори решихме да дадем двойни такси. Сега летището има нов директор, има нов министър ако щете и ние пак сме склонни да повярваме. Ако няма Фонд, няма да има редовни линии.