На пук на кризата бургазлии обичат да материализират чувствата си

Бургас Лайф

06-02-2014, 12:44

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Не един ден, а цял месец на влюбените!

Как ще празнуват зодиите 14 февруари?

Пролетни цветя, декорирани с шоколад и ягоди - хит за влюбените

Рози по куриер, готови ръчно изработени послания върху хартия, цветя и плодове, декорирани с шоколад и бутилка вино. Това не е началото на романтична, захаросана история от американска любовна комедия. Случва се реално дни преди 14 февруари, в Бургас.  Мъжете на различна възраст се превръщат в галантни ухажори. Най-често цветните поръчки се изпълняват не от тях, а от купидончета, в ролята на разносвачи, но тези случаи не са единици. „Повече от 15 години имаме магазини за цветя и с всяка година, на пук на кризата мъжете стават все по-активни за Деня на влюбените. Преди 14 февруари близо 90 на сто от клиентите ни са мъже и са много”, разказа управителят на една от най-големите фирми за цветя в Бургас „Диана” - Диана Теодосиева.  Тази година много се провадали и картички с послания, избаротени на ръка от най-различни еко материали. Тяхната цена е 5, 6 лева.

По думите й, в дните около празника на виното и любовта, заради големия наплив на клиенти всяка година се налагало да наема допълнителен персонал за да могат да смогнат със стотиците поръчки. „Жени на този ден могат да бъдат видени изключително рядко. При дългогодишният ми опит в този бизнес мога да кажа, че тези дами, които идват често са в ужасно настроение и определени си личи, че празнуват Трифон Зарезан”, споделя още тя.

Мъжете пък, които ползвали услугите на бутика били изключително изобретателни при поръчките си. Разбира се най-много се продавали червените рози, а след тях и пролетните цветя. Много от клиентите залагали на миникарамфили и лалета, които започнали да стават хит последните години. Някой от по-заможните влюбени се спирали на пищните аранжировки от пурпурни рози, шоколадови бонбони и ягоди. Такива мащабни обяснителни проекти са над 300 лева. Други пък искали комбинацията от цветя да напомня на току що обрана цветна поляна. „Истината, е че за разлика от преди години, сега мъжете са станали много по-смели в изразяването на чувствата си и това си личи по големия наплив на клиенти за празника. Хората са на различна възраст”, споделят още от бутика за цветя.

Някой от клиентите били много млади хора, които имали по-скромни възможности да се изразят с валентинка и цвете, но за сметка на това новото покеление било далеч по-смело и искрено в любовните обяснения. „Понякога идват малки момчета. Може и да нямат много възжоности, но тяхната исреност си личи. Имало е момчета, които с часове избират най-красивото цвете за приятелката си”, споделя още Дияна Сарева-Теодосиева.

Разбира се имало и такива купидоновци, които давали поръчки, чрез куриер за пищни букети за няколко дами едновременно. Най-много въображение и оригиналност обаче проявявали руските граждани, които са избрали да се установят в Бургас. „Руснаците влагат много фантазия в избора на цветя, комибинират ги по всевъзможни начини, дори идват тук на място да изписват с различни материали любовните обяснения. Правят така, че презникът да се превърне в истинска магия”, разказват още от бутикът. Има адреси на жени, които всяка година получават огромни букети, които ние доставяме, а заявката е от другия край на света”, споделя още управителката. Тя е категорична, че нито криза, нито възраст може да бъде спирачка за влюбените, а явно от тях в Бургас има в изобилие.