Комисия поема арките с надпис "Добре дошли в най-стария град в Европа"

Мисия Пловдив

06-02-2014, 14:25

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

С историческия факт трябва да популяризираме нашия град, категоричен бе Тодор Кръстев

С 33 гласа "за", двама "въздържал се" и нито един против общинските съветници гласуваха предложението на Тодор Кръстев арки с надпис "Пловдив най-старият жив град в Европа" да бъдат поставени на входно-изходните артерии на града. В крайна сметка самият й вложител се съгласи идеята първо да бъде разгледана от Временната комисия по инфраструктура, за да се уточнят техническите подробности и художественото оформление на арките.

Това предложение е може би най-важното в дневния ред, категоричен бе Тодор Кръстев. Че сме най-старият жив град в Европа, е исторически факт, с който трябва да популяризираме нашия град. А какво по-добро от това да го обявим. Подобни надписи трябва да има и на летище "Пловдив" и централната гара в града.Тоа ще доведе до рязко увеличение на потока от туристи и реално ще направи града ни най-старият, каза още той.

Опасявам се, че ще ни отмъкнат идеята. Живеем във време, в което историята се краде. Хората правят история от нищо, често даже си измислят, посочи Кръстев.

Трябва да се започне от някъде, трябва да започнем да материализираме идеите си, категоричен бе той.

"Добре дошли в Пловдив, най-стария град в Европа". Арки с този надпис на български и английски да бъдат поставени на всички входно-изходни артерии на града предложи червеният общински съветник.

Пловдив е вторият най-стар жив град в света, след Дамаск, и първият най-стар в Европа. Притежава хилядолетно културно-историческо наследство, но за съжаления този исторически факт е малко известен. Предложението му е на всички главни входове на града: Карловско шосе, Пазарджишко шосе, квартал Изгрев, автомагистрала Тракия и Кукленско шосе, до табелата, указваща влизането в Пловдив да се извисяват арките с надписа. За повече ефект той ще бъде с толкова големи букви, които да могат да се виждат поне от 500 метра. През нощта ще свети.