В Румъния ОСТАВКА-та е мисия възможна

Какво накара финансовия министър Даниел Читою да напусне поста си?

Финансовият министър на Румъния Даниел Читою е подал оставка, информираха късно снощи световните медии.

Мотивите за решението му все още не са изяснени. Според официалното изявление на самия Читою причината е, че иска да се фокусира върху работата си в Националната либерална партия в светлината на наближаващите евро- и президентски избори.

Според агенция "Ройтерс" обаче либералите са снели доверието си от своя представител в румънското коалиционно правителство, тъй като не е успял да ги държи в течение за плана на левите им партньори за разсрочване на дълговете на банковите кредитополучатели с ниски доходи.

"Той се оттегли, след като бе обвинен, че не обсъжда тези планове с партията", твърди ключов вътрешен източник.

Встрани от този прочит съществуват подозрения, че оставката на Даниел Читою е свързана със скандала около съпругата му Лаура, посочва АФП. В края на миналия месец срещу нея бе образувано наказателно разследван по подозрения в корупционни практики, свързани с високия пост на съпруга ѝ.

Самият той отрече това да има нещо общо.

Румъния, също като България, бе критикувана от Европейската комисия за високото ниво на корупция по етажите на властта в мониторинговите доклади. За разлика от нашата страна обаче, политическото недоверие и корупционните скандали в северната ни съседка все пак водят до ОСТАВКА...