Докато по този начин се управлява, така ще се пилеят средствата на гражданите

АБВ: Правителството предостави правомощията си в ръцете на другите

Затова сме различни: искаме прозрачност.  Ако от „Позитано” продължават да питат с какво сме различни, ние сме готови всеки ден да им отговаряме. Това заяви Ивайло Калфин по време на пресконференция на „АБВ”, на тема разпределението на 500 млн. лева на общините у нас по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Ощетени са гражданите, кой ги наказва, кой разпределя средствата на принципа симпатия – антипатия, кой разделя държавата. Тези въпроси зададоха от движението и подчертаха, че ще продължават да се борят за прозрачност. От „АБВ” са категорични, че средствата са разпределени по двете партийни централи и на признак – толерантност към ръководството.

Докато по този начин се управлява държавата, така ще се пилеят средствата на гражданите. Трябва да станат достъпни изпълнителите, проектите - в интернет. Приблизително, през 2 месеца да се обяснява колко средства са изплатени. Това са обществени пари, категоричен е Калфин. Според него е наложително да бъде изготвен регистър, за това кои медии получават средства по оперативни програми.
Парите са публични. Никой не трябва да се притеснява да им дава публичност.  Тези, които са разпределяли на базата симпатия – антипатия, винаги са губили, заключи Калфин.

По думите на Георги Първанов държавата трябва да влезе в своята роля. Правителството предостави правомощията си в ръцете на другите, коментира той, като отново намекна, че явно БСП не е партията, която управлява страната.
Няма държавност, категоричен бе той. Управляващите, за които сме гласували,  имат голям грях и трябва всички да им потърсим сметка. Политиката разделяй, за да владееш, е най – лошото нещо, особено в условията на криза.
Хората в малките населени места не се чувстват защитени, нямат сигурност. Това гледам всеки ден, за това говорят непрекъснато медиите, подчерта Първанов.

 

Очаквайте подробности