В Бургас ще оперират пациенти с модерна невронавигация

Животът

07-02-2014, 16:15

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Неврохирурзи извадиха 5 тумора от мозъка на пациентка

Града ни става трети в страната с такава апаратура за неврохирургията

В Бургас вече се извършват неврохирургини операции с апаратура за невронавигация. „Такава апаратура до сега нямаше в региона и по цялото Черноморие. Налична в още две болници в България, които са в столицата”, обясни д-р Людмил Гецов. Той е един от петимата в България, специалисти в областта на микроневрохирургията, работещи със скъпата роботизация.  Бил главен лекар на отделениетоневрохирургия  в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, а по-късно е ръководил и здравното заведение. От месец д-р Гецов е началник на отделението по Неврохирургия в МБАЛ „Черноморнска – Бургас”, където успешно оперира пациенти от цялата страна с тежки тумори в гръбначния стълб, очната орбита и мозъка, както и пациенти с шийна патология, чрез съвременните технологии, щадящи максимално пациента.

„Аз екипът ми можем да поемем случаи с висока степен на сложност в пълния диапазон на неврохирургията от гръбначно мозъчна до сложна мозъчна неврохирургия, с всички възможни проблеми и достъпи, които владеем и можем да осъществим като аневризмална хирургия, която е най-сложната съдово мозъчна хирургия”, каза за BurgasUtre д-р Гецов.

Чрез апарата за невронавигацията се осъществява пълноценно мозъчна и гръбначна хирургия, давайки минимализиране на достъпа, щадяща работа върху мозъчните структури, бързо премахване на процеса, който ангажира мозъчните структури и много бързо възстановяване. Например, пациент с мозъчна метастаза или тумор, опериран по този начин, в рамките на пет дни приключва успешно лечението.

„Най-често в мозъчната хирургия използваме апарата за тумори на мозъка - доброкачествени и злокачествени. През последните години се наблюдава бум на злокачествените заболявания у нас. Част от тях се провявяват т. нар. метастази в мозъчните структури. Чрез апарата ние ги остраняваме бързо, минимално щадящо по отношение на мозъчния паренхим, запазвайки функционалните възможности на тази зона, тоест с минимално засягане на структурите, отговорни за определени дейности като движението например”, допълва още специалистът.

Той разясни, че процедурата е бърза, а възстановителния период за болния - изключително кратък. Същевременно елиминирайки проблема, болния веднага може да премине в следващия етап от лечението си като например химеотерапия и рехабилитация. 

За пациентите това лечение е безплатно, тъй като се поема от здравната каса, а д-р Гецов е категоричен, че ще бъдат приемани и случаи по спешност. Специалистът извършва и безплатни прегледи в болницата в „Меден рудник” от началото на годината, които ще продължат до края на месец февруари.