Събития за 100-годишнината от рождението на Борис Христов

Стара Загора Лайф

07-02-2014, 17:12

Снимка:

Мария Стефанова

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Документален филм за оперния певец Борис Христов

Подготвят програма за отбелязването на 100 години от рождението на Борис Христов

Община Стара Загора, Държавна опера-Стара Загора и Музикално общество „Борис Христов" подготвят богата програма за отбелязването на 100 години от рождението на големия бас на България Борис Христов.
На 23 април във фоайето на Операта ще бъде открита изложба за живота и творчеството му.
На 30 април ще бъде представена операта „Дон Карлос" от Джузепе Верди – една от продукциите, радващи се на изключителен интерес от създаването си досега на сцената на старозагорската опера и навсякъде по света.
На 9 май в Стара Загора ще бъде открита паметна плоча на великия Борис Христов. В същия ден вечерта в Операта ще бъде представен Галаконцерт-спектакъл „Уникалните български баси". В него за първи път ще прозвучи песен за Борис Христов, написана от Цветан Добрев- български композитор, който живее в чужбина.
На 12 май в Операта ще видите „Набуко" от Джузепе Верди – постановка на Старозагорската опера.
На 13 и 16 май отново в Операта са прожекциите на „Борис Христов-портрет на един глас" /предаване на телевизията в Лугано - италианска Швейцария, състояло се в навечерието на Коледа през 1976 г./ и „Реквием" от Джузепе Верди -концертно изпълнение от 1971 г. в Копенхаген, предоставено на Музикалното общество "Борис Христов" - Стара Загора, от

Националната телевизия на Кралство Дания, в което участва и българската оперна прима Александрина Милчева.
Програмата с предвидените събития ще завърши на 17 май в столицата, където в Национален дворец на културата Държавна опера-Стара Загора ще представи своя грандиозен спектакъл „Дон Карлос" от Джузепе Верди, с участието на гости от Италия и наши известни оперни певци. Богатата програма се реализира благодарение съдействието на Община Стара Загора като част от Културния календар.
На 18 май 2014 се навършват 100 години от рождението на Борис Христов. Годишнината е в календара на ЮНЕСКО за 2014 г. Музикално общество "Борис Христов"-Стара Загора /учредено на 19 март 1994 г./ откри в залата на РБ"Захарий Княжески" на 14 ноември миналата година новия си 20-ти сезон, посветен на годишнината с "Началото"- филм на проф. Атанас Божков за гениалния Борис Христов. С финансовата помощ на Община Стара Загора бяха издадени книгите на Нино Луканов /председател на Музикалното общество/- „Борис Христов. Незабравими спомени от едно приятелство" и „Любов и талант" на Пенка Касабова /за съдбовната и връзка с Борис Христов/.