"Най-хубав Вазовски мустак" показва лекар от "Пирогов"

Животът

08-02-2014, 09:53

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Започва събирането "Да стоплим душите с вино и любов" в Сопот

Старопланински събор, посветен на любовта и виното, ще се проведе за десета поредна година в местността "Манастирска поляна", край Сопот. Това каза за Радио "Фокус"-Пловдив кметът на Сопот - Веселин Личев. По думите му традиционното събиране под надслов "Да стоплим душите с вино и любов" всяка година събира над 3000 души от цялата страна.

Празникът започва в 10,00 часа, когато от центъра на Сопот ще тръгне шествие предвождано от Царя на виното. От 10,30 часа в сопотските лозя, около манастира, ще се извърши тържествен водосвет с възпроизвеждане на народния обичай "Зарязване на лозе", с участието на членовете на Сопотския еснаф. След извършването на ритуала и молебена за здраве и берекет, започва и празничната програма, в която ще се включат много самодейни състави, както и гости от Приморско и Созопол, каза още кметът. По думите му, традиция за старопланински събор е и съпътстващата програма, която включва награждаване на победителите в конкурсите за най-добър авторски текст посветен на любовта и виното, най-добър местен винопроизводител на бяло и червено вино, майстор на сопотска ракия и сопотска анасонлийка.

На празненството ще присъства и тазгодишният носител на приза "най-хубав Вазовски мустак" - д-р Стоян Сопотенски, директор на Спешното отделение в болница "Пирогов". В събора ще се включи и делегация от македонския град Сопот, каза още Личев.