Бургаска фирма отчита водата в Кипър със спътник

Новините

08-02-2014, 12:22

Снимка:

globusnews

Автор:

Рая Лазарова

Всичко от Автора

Водомерите директно предават данните на системата, която ги обработва в електронна платформа

Бургаска фирма инсталира  уникална система за отчитане на вода в Кипър. Благодарение на спечелен проект от “Белчевстрой” ЕООД, местното ВиК дружество сега отчита водомерите си дистанционно – със специална GPRS-система. За разлика от други уреди с дистанционно отчитане, където е необходимо инкасатор да сваля данните със специално устройство, тук водомерите директно предават данните на системата, която ги обработва и публикува в специална електронна платформа. Отчитането на целия град става за 15 минути, а данните могат да се видят от всяка точка на света в Интернет. 
Новата система, както и водомерите са платени от местното ВиК, а след това цената е калкулирана в сметките на клиентите. Разходът им е минимален, а благодарение на новите уреди те спестяват пари от кражби на вода, течове и загуби по трасето. 
„В Кипър водата е най-ценния ресурс. Водоснабдителните предприятия отдават голямо значение на високото качество на водомерите, тяхната точност и дългосрочно използване. С оглед на това в обществените поръчки имат шанс само фирми предлагащи най-висок клас водомери. Там, както и в Германия например, няма ремонт на водомери – те се подменят с нови, защото с времето частите им се изхабяват, те не отчитат точно и това води до увеличаване на стойността  на кубик вода и  сметките”, обясняват от “Белчевстрой”. Водомерите от най-ново поколение –  обемни и ултразвукови са изключително точни за разлика от тези, с които са снабдени повечето български домове. 
Но вече има бургазлии, които са напред с технологиите и са наясно, че ако монтират в домовете си нови водомери и топломери с дистанционно отчитане, пестят много в дългосрочен план. “Имаме много клиенти, които разбират, че еднократната инвестиция в такива уреди им гарантира от една страна икономия на вода или топлоенергия, а от друга – точна отчетност на всички потребители без да е необходим достъп. Затова не подменяме само батериите на старите разпределители – това не гарантира точност на сметките и клиентите няма да останат доволни”, обясняват от “Белчевстрой”.