Три ореха на ден запазват младостта

Животът

08-02-2014, 13:00

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Сурови ядки от три ореха дневно е изпитана рецепта за младост. Те съдържат Омега-3 мастни киселини, които борят остаряването на организма. Освен, че запазват кожата опъната, 2-3 ореха на ден, предпазват от редица заболявания. Вълшебната съставка е Омега-3, която е мощен антиоксидант. Ядките са богати още на витамини (А, С, Е, Р и от групата В), минерали (магнезий, йод, мед, калций, манган, фосфор, цинк, желязо), висококачествени белтъчини с голямо съдържание на аминокиселината триптофан, елагова киселина (антиоксидант и фитохимикал) и фибри. Високото съдържание на Омега-3 мастни киселини ги прави незаменим помощник в борбата със сърдечносъдовите заболявания. Предпазват от сърдечен удар и атеросклероза, нормализират кръвното налягане, понижават “лошия” и повишават “добрия” холестерол в кръвта.Ако поглъщате всяка пролет по едно малко зелено орехче пък ще запазите очите си здрави и ще се избавите от късогледство или далекогледство.Орехите са популярни и като “храна за мозъка” отново заради богатото съдържание на Омега-3 мастни киселини. Стимулират мозъчната активност и зареждат организма с енергия. Неслучайно формата на ореха наподобява човешки мозък. Орехите са богати на фибри, витамини от В-група, антиоксиданти като витамин Е, белтъчини, мазнини, железни, магнезиеви и други минерални соли, както и цяла гама от микроелементи. Имат значително по-високи количества омега-3 мастни киселини, в сравнение с други ядки.

 Изследване, проведено в Университета "Тъфтс" в Бостън, установява, че консумацията на 1,5 г орехи на ден повишава мозъчната дейност, подобрява концентрацията и поведенческите умения на участниците.Орехите са с високо съдържание на калории, затова хората с наднормено тегло следва да внимават с количествата. Препоръчителната дневна доза е около 42 г – достатъчна е за постигането на максимални ползи от консумацията на орехи за здравето.Листата на ореха имат високо съдържание на йод и чаят, приготвен от тях, се препоръчва за профилактика на йодна недостатъчност, гуша и атеросклероза. Регулират кръвното и пазят сърцето.Идеалното съотношение на Омега-6 и Омега-3 мастни киселини е 4:1. Това е от съществено значение за здравословния начин на живот. Намаляват риска от сърдечни заболявания. Орехите съдържат алфа-линоленова киселина - една от основните Омега-3 мастни киселини, подобни на тези в мазната риба като сьомга и скумрия. Тези основни мастни киселини подобряват сърдечно-съдовото здраве, като предотвратяват нестабилен сърдечен ритъм и чрез контролиране на образуването на плаки в кръвоносните съдове.